4 mei herdenking

4 mei jl was de dodenherdenking in de Grote Kerk te Apeldoorn. Twee leerlingen van ons Gymnasium lazen elk een verhaal voor. Marnix (3c) las een verhaal voor over verzetsstrijder Reinder Boomsma, de tekst van Rianne (4b) ging over Lida Kropveld, een klein joods meisje dat vanuit het Apeldoornsche Bosch is gedeporteerd. De verhalen waren uitgezocht en bewerkt door Frans de Heus, bestuurslid van Comité Bevrijding ’45. De teksten werden afgewisseld met muziek door leerlingen van Gigant en een koor van de Fruytierschool. 

Vervolgens liepen we in de stromende regen mee in de stille tocht naar het park waar diverse toespraken waren en waar we bloemen hebben gelegd namens onze school. Ondanks het slechte weer was de belangstelling groot. Waardering blijkt uit een berichtje na afloop van de familie van Reinder Boomsma:

Namens de familie Boomsma wil ik jullie hartelijk danken voor de aandacht die Reinder Boomsma kreeg in de 4-mei herdenking. Marnix Veen vertelde duidelijk over de hoogtepunten en dieptepunten in het leven van onze opa. De plek waar de herdenking plaats vond, zo dichtbij de Daendelsweg 4, waar Reinder tot het laatst met zijn gezin gewoond heeft was perfect. Het was een bijzondere, gedenkwaardige bijeenkomst.
Met vriendelijke groeten,
RoseMarie Harenberg-Winter

Lees hieronder de verhalen van Lida Kropveld en Reinder Boomsma