logo-gym
Nieuwsbrief juli 2020
523-0019-Header-Nieuwsbrief_600x321-algemeen

Onderwijs op afstand

Voor u ligt de nieuwsbrief van Het Gymnasium Apeldoorn. De nieuwsbrief is gevuld met verhalen van medewerkers en leerlingen. Helaas mist deze keer het verslag van de uitwisseling naar Italië of Frankrijk of een andere interessante buitenschoolse activiteit. Het gaat deze keer vooral over de ervaringen rond de schoolsluiting.

Een schoolgebouw hoort vol te zijn met leerlingen en als ik dit schrijf zijn de leerlingen al twee weken niet op school geweest en weten wij niet wanneer ze weer komen. De docenten hebben in een paar dagen moeten overstappen van klassikaal lesgeven naar digitaal lesgeven en leerlingen hebben in diezelfde dagen moeten leren om digitaal les te krijgen. Ik vind dat medewerkers, leerlingen en de ouders flexibel omgaan met deze nieuwe situatie, waarmee ik niet wil zeggen dat alles goed gaat.

Maar wij missen de leerlingen in het gebouw en de leerlingen missen de school, ze missen hun medeklasgenoten en ze missen het contact met de docenten. Het gemis komt wel tot uitdrukking in de stukjes tekst, daarom is het een beetje weemoedige nieuwsbrief geworden. Ik hoop dat u een beeld krijgt wat de schoolsluiting voor ons voor een impact heeft en hoe wij met deze nieuwe situatie proberen om te gaan.

Sandra van Rijnbach
Rector a.i.
Thuiswerken 3

It's Learning

Sylvie Waucomont, klas 1
Ik werk voor school met mijn laptop. Op It’s Learning staan voor alle vakken opdrachten of toetsen die we moeten maken. Voor gym moeten we bijvoorbeeld ons eigen hardloopschema maken en uitvoeren.
Het contact met de docenten gaat prima. We kunnen altijd mailen of appen als we een vraag of een opmerking hebben. Voor Latijn is er zelfs een videochat!

Meer lezen

Digitaal management

Erwin Hudepohl, afdelingsleider klas 1 & 2

Ook de schoolleiding mocht er aan geloven. Daar waar we normaal op school vergaderen zijn we nu deels op school en deels thuis aan het werk. De vergaderingen zijn nu twee maal daags via Microsoft Teams en dit werkt perfect.
Ook wij leren in een korte tijd erg veel nieuwe dingen en je gaat daarnaast automatisch effectiever vergaderen.
Gelukkig hebben we op deze manier ook contact met onze docenten die erg hard aan het werk zijn om online lessen te maken voor hun leerlingen.
Want lesmateriaal is één, elkaar kunnen zien is minstens zo belangrijk.

Meer lezen
IMG_3180.jpg MT in Teams

Limerick

Jorden de Bruin, klas 1
limerick JdB 1a
IMG_20200324_091931978_HDR - willemien versteeg

School in tijden van Corona

Willemien Versteeg, klas 3

Ik ben Willemien en ik zit in de derde klas van (natuurlijk) het Gymnasium Apeldoorn.

Nou is mij gevraagd om een stukje te schrijven over hoe het is om thuis te leren en werken, door de uitbraak van het coronavirus. Dat zal ik nu dan ook maar doen. 😊

Ten eerste hoe je nou op afstand nog steeds voor school kan werken. Dat is eigenlijk heel snel op gang gekomen, door middel van It's Learning. Daar staat nu voor elk vak op wat je elke week af moet hebben, en soms moet je daarvoor ook opdrachten inleveren voor een bepaalde deadline.

Meer lezen

EduTeams

Erwin Bosma, ICT-coördinator
Opeens krijg je op zondag te horen dat alle leerlingen maandag thuis moeten blijven en dat er op afstand lesgegeven gaat worden. Dan moet er heel wat gebeuren op het gebied van ICT om te zorgen dat dit ook soepel gaat werken.
Sinds 1 maart ben ik de gelukkige ICT-coördinator van het Gymnasium Apeldoorn, dus ik mag nu diegene (proberen) te helpen die tegen onvolkomenheden in het systeem aanloopt of wat extra uitleg nodig heeft over bijvoorbeeld It’s Learning of EduTeams. Vaak kan ik helpen, maar soms zet ik ook weer de hulp in van bijvoorbeeld: mijnheer Kral (die voor mij ICT-coördinator is geweest), de andere ICT-coördinatoren binnen de Veluwse Onderwijsgroep, een uitgeverij, het leermiddelenfonds of andere collega's.

Meer lezen
erwin bsm
IMG_3644 (1)

Leren op afstand

Jochem Trok, klas 4
De situatie waarin we zitten is heel apart, je kan zelf inplannen wanneer je aan je huiswerk gaat en wanneer je lekker een aflevering van je favoriete serie gaat kijken. Stiekem vind ik dat best lastig, daarom heb ik met behulp van mijn ouders een dagschema gemaakt en toch maar mijn agenda opengeslagen. Het contact tussen leerling en docent was altijd al belangrijk, maar nu nog belangrijker dan ooit. Ik ben daarom ook zeker te spreken over de docenten die zich zo actief mogelijk inzetten om al onze vragen te beantwoorden. Dit is ook zeker te merken want binnen twintig minuten heb ik alweer een reactie binnen en kan ik door met mijn werk.

Meer lezen

De mediatheek in tijden van Corona

Teun Baartman, mediathecaris
De mediatheek staat of valt bij de aanwezigheid van leerlingen. Zij bepalen het gezicht van deze ruimte op het Gymnasium Apeldoorn. Samen werken, samen studeren, samen opdrachten doen of gewoon alleen maar samen zijn. Het woord samen wordt misschien wel het hardst geraakt in deze crisis.

Daarom doen we ook in de mediatheek ons best om een digitaal alternatief te bieden.

De leerlingen hebben al informatie gekregen hoe ze d.m.v. Ebooks kunnen voorzien in hun literatuurbehoefte.

Meer lezen
mediatheek 1
mediatheek 2
RNED8259

Leraar in tijden van Corona, hoe?

In 15 minuten mijn zaak kwijt, zo begon een artikel. Ik las het vanmorgen over iemand die in 20 jaar een restaurant zorgvuldig had opgebouwd. En nu moest het pats boem dicht. Deze Australiër, had ook een Nederlander kunnen zijn. Zijn leven werd een rollercoaster. Door lange wandelingen en door te tuinieren luwde het gekkenhuis in zijn hoofd. Met opgeheven hoofd deed hij wat moest doen.

Meer lezen
leeg lokaal

Een lege school

René Koetsier, claviger
Geen leerlingen,
Geen gevulde aula,
Geen vragen,
Geen praatje met de leerling,
Geen dolletje,
Geen kinderen om te troosten,
Geen gelach in de gangen,
Geen fietsbanden om te plakken,

Met vriendelijke groet, de eenzame claviger.
download
Ook het Onderwijs Ondersteunend Personeel past zich aan de nieuwe situatie aan.
  • De claviger (Marc Tuithof) geeft aan dat het natuurlijk erg rustig is maar daarmee ook onwerkelijk. 'Je mist de kinderen en de levendigheid die er normaal in een school altijd wel is. Natuurlijk heb je nu wel extra tijd om allemaal klusjes te doen.'
  • De leerlingenadministratie (Arjo Schroven) gaat zich volop buigen over de effecten die de beslissing dat de centrale eindexamens dit jaar niet door gaan met zich meebrengt. Nog veel werk aan de winkel. Een vreemde ervaring dat de centrale eindexamens niet doorgaan.
  • Het secretariaat (Jolien Panman) benadrukt het gemak van Office 365 waardoor we via Teams kunnen vergaderen en elkaar ook ‘in de ogen kunnen kijken’. Het is wel even zoeken naar een goeie balans om effectief en efficiënt te kunnen thuiswerken of om toch op school meer hardware en digitale tools tot onze beschikking te hebben.
logo-gym
Kastanjelaan 10, 73116 BN Apeldoorn
T: 055 521 30 24
E: info@gymnasium-apeldoorn.nl
footer 1
facebook instagram