Aannameprocedure Jong GA

De aannameprocedure voor de tussenvoorziening van het Gymnasium Apeldoorn voor schooljaar 2025-2026[1] is als volgt: 

  • Ouders melden de leerling aan voor 1 april bij het Gymnasium Apeldoorn. Ze vermelden op het aanmeldformulier dat ze in aanmerking willen komen voor plaatsing in de tussenvoorziening.  
  • De basisschool levert het dossier voor 1 april aan bij de ondersteuningscoördinator van Gymnasium Apeldoorn.
  • Het volledige dossier wordt door de ondersteuningscoördinator ingediend via Kindkans

In het volledige dossier zit:

  • het ingevulde aanmeldingsformulier tussenvoorziening Jong GA 
  • warme overdrachtsformulieren vanuit het basisonderwijs. 
  • het ingevulde OPP van maximaal 3 maanden oud. Het OPP is minimaal 1 keer geëvalueerd. Hierin zijn minimaal opgenomen de stimulerende en belemmerende factoren, de ingezette ondersteuning en het effect daarvan en de ondersteuningsbehoeften.  
  • overige relevante verslaglegging indien aanwezig. Denk aan verslaglegging extra begeleiding basisschool (groep 9, STAR-groep), recente hulpverleningsverslagen en onderzoeksverslagen.  
  • een intelligentieonderzoek gewenst, maar niet noodzakelijk.  

Is de aanvraag compleet dan wordt de leerling ingebracht in het loket tussenvoorzieningen van het Samenwerkingsverband VO 25-05. De ondersteuningscoördinator en de afdelingsleider van het Gymnasium Apeldoorn zijn onderdeel van het loket. Verder zit er minimaal één medewerker van het Samenwerkingsverband VO in het loket. De betrokken personen vanuit de basisschool kunnen (eventueel) online uitgenodigd worden voor een toelichting. Het Loket tussenvoorzieningen beslist over plaatsbaarheid van de leerling op de tussenvoorziening van het Gymnasium Apeldoorn.  

Nadat de leerling in het loket is besproken ontvangen ouders van het loket een brief met daar in het besluit van het loket.  

Na een positief besluit volgt een kennismakingsgesprek met de toelatingscommissie van het Gymnasium Apeldoorn (in de toelatingscommissie zitten: de afdelingsleider en ondersteuningscoördinator). Hierbij zijn verder aanwezig de betreffende leerling, ouder(s) en betrokkene vanuit de basisschool.  

  • Het doel kennismakingsgesprek is: de motivatie van leerling, ouders en bassischool helder krijgen. Nog beter zicht krijgen op de mogelijkheden en de ondersteuningsbehoefte van de leerling en of deze aansluiten bij de mogelijkheden van de tussenvoorziening. Daarnaast wordt informatie over het programma en de werkwijze van de tussenvoorziening gedeeld. In dit gesprek wordt nog niet besloten of de leerling in de tussenvoorziening mag starten.  
  • Na het kennismakingsgesprek volgt nog een warme overdracht met de basisschool (volgens reguliere procedure).  

De toelatingscommissie Gymnasium Apeldoorn beoordeelt vervolgens alle dossiers/ aanmeldingen en beslist uiteindelijk welke leerlingen geplaatst kunnen worden in de tussenvoorziening van het Gymnasium Apeldoorn.  

  • De toelatingscommissie beslist binnen 6 weken na aanmelding of een leerling toegelaten wordt of niet (eventueel met verlenging van 4 weken, de leerling krijgt dan een brief uitstelplaatsing).  
  • Ouders en de basisschool ontvangen een brief met daarin het toelatingsbesluit van de commissie. Vanaf schooljaar 2026-2027 geldt dat indien het besluit voor 1 april wordt genomen dat de leerling niet toelaatbaar is in de tussenvoorziening de zorgplicht dan ligt bij de aanleverende basisschool. Zij moeten dan met ouders op zoek naar een andere passende plek voor de leerling.  

[1] Vanaf schooljaar 2026-2027 vinden er voor 1 maart eerste gesprekken plaats, dit gaat via de BAG (brede adviesgroep) waarin PO en VO zijn vertegenwoordigd.