In klas 5 starten de leerlingen met hun profielwerkstuk (PWS). Aimee, Valérie & Marescha kozen ervoor om hun PWS vorm te geven Jongerenambassadeur. Als jongerenambassadeur worden de leerlingen aan een externe instantie gekoppeld met een specifieke onderzoeksvraag. Ze doen dan in opdracht van deze instantie onderzoek en geven uiteindelijk een concreet advies. Instanties gaan vervolgens weer met de resultaten aan de slag. Leerlingen dragen hierdoor letterlijk hun steentje bij aan de maatschappij en leren buiten de school. Lees hieronder de ervaringen van Aimee, Valérie & Marescha.
Een aantal maanden geleden begonnen wij (Aimee, Valérie & Marescha) aan ons traject bij jongerenambassadeurs. Samen met onze begeleider gingen we op zoek naar een organisatie die ons aansprak. Al gauw kwam Amnesty in beeld, het werk dat zij doen en waar zij zich voor inzetten inspireerde ons. We hadden onze organisatie gevonden!
Amnesty Apeldoorn kampt met vergrijzing binnen de organisatie. Na veel brainstormen en goed contact met Amnesty, was ons eerste idee om een enquête verspreiden onder middelbare scholieren in Apeldoorn. Wij denken namelijk dat de vergrijzing tegengaan moeilijk is, als er te weinig bewustzijn omtrent mensenrechten. Om ons onderzoek niet te breed te maken, gingen wij in op discriminatie. Zo ging onze enquête een tijdje later de deur uit. We kregen 266 reacties! Met één van de deelnemers, een jongere uit Apeldoorn spraken we over discriminatie in haar omgeving, sociale media, en nog een aantal onderwerpen. Haar antwoorden bevestigden niet alleen onze ideeën, ook was dit voor onszelf een enorme ‘eyeopener’. Zelf waren wij blijkbaar ook nog niet bewust genoeg.
Tijdens het analyseren van de reacties op de enquête, namen wij ook een kijkje op de sociale media van Amnesty. Dit moest anders! Wat wij zagen was niet echt gericht op de juiste doelgroep. Het beheer van de sociale media was in handen van een wat oudere generatie, waardoor het lastig was om content te plaatsen die aansloot op jongeren. Hier wilden wij verandering in brengen. Wij begonnen met het aanmaken van een tiktok-account, aangezien uit onderzoeken bleek dat dit een veelgebruikt platform is onder jongeren. Vervolgens plaatsten wij meerdere tiktoks om te kijken wat de jongeren bereikt. Na een aantal dingen proberen, kwamen wij tot de conclusie welke factoren een positieve invloed hebben op een hoog kijker aantal.
Dit alles leidde tot ons adviesrapport. Op 4 juli presenteerden wij ons onderzoek en ons adviesrapport aan Amnesty. Gelukkig waren zij erg positief! Als je geïnteresseerd bent in ons definitieve adviesrapport, dan kan je deze hier ook vinden (klik op de afbeelding om het rapport te lezen).
Achteraf kijken wij terug op een paar hele leerzame maanden. Wij zijn blij dat wij voor Amnesty hebben gekozen en hopen dat wij ons steentje op deze manier hebben kunnen bijdragen.
Last but not least, voel je vrij om je aan te sluiten bij Amnesty, misschien ben jij wel de volgende die een groot of klein steentje kan bijdragen!
Groetjes,
Aimee, Valérie & Marescha