Chatten met het verleden

Het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) in Leiden is een project gestart om een chatbot te ontwikkelen waarmee bezoekers kunnen communiceren met het Romeinse meisje Caetennia Pollita. Zij leefde rond het einde van de eerste eeuw na Christus in Rome en haar grafaltaar wordt in museum tentoongesteld. Een chatbot (een samenvoeging van chat en robot) is zo geprogrammeerd dat een natuurlijk gesprek zoveel mogelijk wordt nagebootst. Bijzonder aan dit project is de oproep aan middelbare scholieren om vragen en antwoorden voor de chatbot te bedenken.

Dagmar en Maartje hebben zich aangemeld om een script te schrijven. Eerst kiezen ze een scenario, bijvoorbeeld een gesprek met Caetennia over haar leven, of een raadsel dat museumbezoekers kunnen oplossen. Daarna volgt een bronnenonderzoek naar de historische context en formuleren ze vragen die de bezoekers aan het denken zetten. Het laatste deel van de opdracht is om alle informatie uit te werken in een script.

Door deze opdracht komen Maartje en Dagmar meer te weten over de Romeinse samenleving en over het onderzoek hiernaar via objecten en bronnen uit het verleden. Ze leren historische vragen te stellen op basis van beschikbare informatie terwijl niet alles over het verleden bekend is. Ook leren ze om op een creatieve wijze informatie aan te bieden aan leerlingen die het museum bezoeken.

We hopen binnenkort van Dagmar en Maartje meer te horen over Caetaennia.