Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten van levensbelang. Hoe sneller er wordt gestart met reanimeren en een AED aangesloten wordt, hoe groter de kans op overleven. Daarom is het van groot belang dat ook jongeren een hartstilstand kunnen herkennen en leren reanimeren. Het Gymnasium Apeldoorn is een van de weinige scholen in Apeldoorn die aan het project ‘Reanimatie-onderwijs op scholen’ (ROOS) van de Hartstichting meedoet. Elk jaar wordt in klas 4 een les reanimatie verzorgd in samenwerking met cardiologen en ambulancemedewerkers van Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn. Er zijn meerdere reanimatiepoppen op school aanwezig om te oefenen. In twee uur tijd leren de leerlingen reanimeren. Jack was één van hen.

Mijn naam is Jack en afgelopen maandag (13 januari 2025) heb ik samen met mijn klasgenoten mogen ervaren hoe het is om iemand, al is het in dit geval maar een pop, te kunnen reanimeren. Beeld je eens in dat er voor je neus iemand op de grond valt en bewusteloos raakt. Wat moet jij dan doen om dat leven te redden? Ingrijpen, maar hoe dan? Meneer Waalewijn (cardioloog) vertelde dat je niet bang moet zijn om het fout te doen. De enige fout die je echt kunt maken op zo’n moment, is niks doen!
Als je ziet dat iemand bewusteloos is, kijk je om het slachtoffer heen of het veilig is om te knielen. Je knielt naast het slachtoffer, en grijpt fors de schouders van de persoon vast. Je kijkt de persoon aan en roept: “Gaat het?”. Als het slachtoffer niet reageert bel je onmiddellijk 112, en zet ze op luidspreker. Je stelt je voor en zegt waar je je bevindt. Wat je nu doet is met je ene hand het voorhoofd van het slachtoffer naar beneden duwen, en met twee vingers de kin omhoog duwen. Je luistert 10 seconden of er adem is of niet. Zo nee, dan leg je de telefoon neer naast het hoofd van het slachtoffer en begint met reanimatie.
Je maakt een soort vuist en vouwt die om je andere hand, en begint met 30 keer drukken op de borst van het slachtoffer. Het is belangrijk om met je bovenlichaam druk te zetten, alsof je op en neer springt maar alleen met je armen. Je houdt je armen recht, en je blijft op dezelfde plek op de borst druk geven. Na 30 keer drukken doe je weer de kin omhoog, en knijp je de neus dicht. Je zorgt dat je mond helemaal over de mond van het slachtoffer zit, zodat er geen lucht kan ontsnappen. Dan blaas je totdat de borst van het slachtoffer omhoog gaat. Dat doe je 2 keer, en je herhaalt alles totdat een hulpverlener zegt dat hij/zij het overneemt. Daarmee kun je de kans op overleving drastisch vergroten.
Je kan ook een AED gebruiken. Je volgt alle stappen als normaal tot de reanimatie zelf. Je pakt de AED-kit en je krijgt een uitleg wat je moet doen. Je ontbloot de borst van het slachtoffer en legt 1 strip op de borst en 1 op de zijkant van het lichaam. Je houdt afstand terwijl er een schok wordt toegediend. Zodra de schok is toegediend ga je gewoon verder zoals hierboven beschreven.
Hopelijk ben je door mijn uitleg wat wijzer of nieuwsgieriger geworden. Eén ding weet ik zeker: deze dag vergeet ik niet snel!
~Jack





Reanimatie-onderwijs op scholen
Onze school heeft voor drie schooljaren een samenwerkingsovereenkomst voor het reanimatieonderwijs gesloten met de Hartstichting. Als blijk van onze maatschappelijke betrokkenheid hebben we een gevelbord ontvangen van de Hartstichting.
Meer lezen: https://www.hartstichting.nl/reanimatie/leer-reanimeren/reanimatieonderwijs-op-school