Welke sport zou jij bedenken voor de Olympische Spelen?

In november, december en januari werkten leerlingen in klas 2 samen aan de Geo Future School module Olympische Spelen. In deze module zijn de vakken wiskunde, natuur- en scheikunde en lichamelijke opvoeding met elkaar verbonden. De eindopdracht voor de leerlingen was: ‘Verzin een nieuwe demonstratiesport* die op de komende Olympische Spelen in Parijs of Milaan zou kunnen komen’.

In de voorbereidende fase maakten de leerlingen video’s van sporten als speerwerpen, sprinten en verspingen. Deze video’s werden geanalyseerd met het programma Coach. Er werd aandacht besteed aan het aflezen en verwerken van de verkregen data uit de metingen en het maken van diagrammen.  

Daarna mochten de leerlingen helemaal losgaan met het bedenken van een nieuwe sport. Tijdens de laatste les werden de nieuwe sporten aan elkaar gepresenteerd. Voor ons als docenten was het genieten. De vreemdste sporten met rare regels hebben wij voorbij zien komen. Sommige oplossingen waren wat aan de morbide kant, zoals ‘het maakt niet uit wat je in je nerfgun doet, kogels zijn ook toegestaan’. Er waren ook sporten waarvan we dachten ‘dat is leuk om een keer echt te doen’.

Een van de sporten die mij is bijgebleven is rolschaatstrefbal, bedacht door het groepje van Annelijn, Leviano en Niels. Het was mooi om hun proces van begin tot eind mee te maken. Ze waren op een leuke en gezellige manier bezig met de sport, er was tijd om te werken en ook tijd voor ontspanning. Ze dachten goed na over verschillende niveau’s voor hun sport door ballen voor te schrijven die verschillen qua gewicht en grootte. Ze stelden kledingvoorschriften op en bedachten een naam voor een Apeldoornse club en een landelijke bond. Ze hadden grote ideeën hoe hun demonstratiesport rolschaats trefbal zou kunnen doorgroeien naar echte Olympische sport.

Maarten Huizinga, docent natuurkunde

Bekijk ook het filmpje waarin Stephan Nuesink (docent lichamelijke opvoeding) vertelt over het Geo Future School project ‘Olympische spelen’.

*Een demonstratiesport is een sport die tijdens een groter evenement wordt beoefend met als doel zichzelf te promoten.