Home > Informatie groep 7 en 8 > Kom kennismaken

Kom kennismaken

Het Gymnasium Apeldoorn: een eigentijdse school voor het hoofd en het hart: betrokken, onderscheidend, nieuwsgierig

Als je op de workshopavond op 6 december of op de open dag op 9 januari komt merk je het meteen: er hangt een ontspannen sfeer. Daar zijn we op school trots op. De leerlingen die je op de dag rondleiden, vertellen dan ook graag over onze school. Leren wordt pas leuk als je goed in je vel zit. Daarom letten we heel goed op hoe we met elkaar omgaan. Veiligheid en verbondenheid zijn belangrijke eigenschappen van onze school.

Met ongeveer 670 leerlingen zijn we een kleine school. Iedereen kent elkaar, waardoor je je snel op je gemak voelt. Het mooie oude gebouw geeft een nostalgisch tintje aan onze moderne onderwijsstijl. Gymnasiumleerlingen staan erom bekend: ze zijn eigenwijs, kritisch en niet op hun mondje gevallen. Bij ons hebben we respect voor elkaars eigenheid. Iedereen is anders, en dat waarderen we. We moedigen je aan om je specifieke talenten te ontwikkelen.

Laptops en begeleiding

Op het Gymnasium zijn we volop bezig met ‘eigentijds leren’: we houden rekening met verschillen binnen klassen en zetten hierbij steeds vaker ICT in. Digitaal onderwijs, flipping the classroom, Kahoot, Socrative, ze spelen een steeds grotere rol in onze lessen. Alle onderbouwklassen werken deels digitaal en deels uit boeken. Een optimale mix. Je neemt je eigen laptop dan ook mee naar school.

Wij dagen iedereen uit om alle talenten uit de kast te halen en er iets moois mee te doen. Je krijgt de vrijheid en verantwoordelijkheid die je aankunt. Daarbij krijg je in alle klassen begeleiding. Voor de zomervakantie komen de nieuwe leerlingen kennismaken met hun nieuwe klas. En aan het begin van klas 1 is er een kennismakingskamp.

Klassen hebben niet alleen een mentor. Vanaf het begin zijn ook twee leerlingen uit de vijfde klas betrokken bij het wel en wee van de kinderen uit ‘hun’ eerste klas. Je kunt deze leerlingbegeleiders alles vragen. Zij zijn er om je te helpen.

Klassiek en uitdagend

Wat maakt een gymnasium nu anders dan het atheneum? In de eerste plaats zijn dat de klassieke talen Latijn en Grieks. Vanaf de start in klas 1 krijg je Latijn, in klas 2 komt Grieks erbij. In de bovenbouw doe je in een van deze twee of in beide vakken examen. Naast de taal is er bij de klassieke talen ook veel aandacht voor de kunst en cultuur van de Grieken en de Romeinen.

Al jarenlang kun je op het onze school opgeleid worden om de ‘Cambridge English’ certificates te behalen. Je krijgt daarvoor vanaf klas 1 versterkt Engels aangeboden. Daarnaast heb je vanaf klas 1 het vak filosofie. We vinden het namelijk belangrijk dat je leert om kritisch te zijn en vragen durft te stellen. In de bovenbouw kun je ook kiezen uit de examenvakken filosofie, drama en kunstgeschiedenis. Die vakken vormen een mooie aanvulling voor leerlingen die van discussiëren, toneelspelen of kunst houden.

Vergroot je wereld

Je denkt misschien dat het Gymnasium Apeldoorn een school is waar je vooral met je hoofd bezig bent. Natuurlijk vinden we leren en goede lessen belangrijk . Maar er is nog veel meer! Elk jaar is er een spetterende musical waar veel leerlingen met plezier aan mee doen. De Apeldoornse Gymnasiasten Bond (AGB) organiseert elk jaar leuke sporttoernooien en gezellige feesten. In de vijfde klas ga je met alle leerlingen naar Rome en word je eens echt in de cultuur van de Romeinen ondergedompeld. Daarnaast zijn er uitwisselingen met Frankrijk, Italie, Canada en Rusland. Ook doet onze school mee aan landelijke debatwedstrijden, waar we wel eens de eerste plaats bereiken! Verder zijn we er trots op een Olympiadeschool te zijn. Leerlingen kunnen deelnemen aan alle olympiades: van wiskunde tot scheikunde en aardrijkskunde.

Kom verder

Heb je een brede interesse, ben je kritisch en houd je wel van een uitdaging? Wil je meer weten over onze school? Kom dan vooral eens met ons kennismaken. Dat kan op een onderwijsmarkt, een open dag, door het volgen van de Plus- lessen in november of door een afspraak te maken met Erwin Hudepohl, de afdelingsleider van klas 1 en 2.

Tot ziens op het Gymnasium Apeldoorn!