Gymnasium Apeldoorn is een uitnodigende plek om te leren. Wij geven invulling aan ons onderwijs vanuit vijf leidende principes.
Op de schouders van reuzen waar ’toen en nu’ met elkaar verbonden zijn
Tradities, wetenschap, de klassieke oudheid en verdere tijdperken zijn sterk verbonden en verankerd in ons onderwijs. Het vreemde in een context te kunnen plaatsen biedt een nieuw perspectief op het eigene en hedendaagse.
Bildung als rode draad
Je leert niet voor school, maar voor het leven. Ons onderwijs is niet alleen kwalificerend, maar zeker ook socialiserend en persoonsvormend. Aandacht voor kunst, literatuur en burgerschap, leerlingen uitdagen om hun grenzen te verleggen binnen het onderwijs, maar ook daarbuiten, en het aanbieden van extra activiteiten kenmerken ons onderwijs.
Inclusief, exclusief onderwijs waar passend onderwijs in al zijn facetten aan bod komt
“Gelijke kansen is ongelijk onderwijs”. Voor onze (hoogbegaafde) leerlingen, ook met internaliserend gedrag, en leerlingen die om andere redenen een meer persoonlijke benadering nodig hebben, bieden wij een veilige passende leeromgeving, waarbij verdieping, verbreding en uitdaging ons onderwijs kenmerken.
Het streven naar rechtvaardigheid (naar de klassieke deugd iustitia, dikè) in de samenleving
Burgerschapsonderwijs op het Gymnasium Apeldoorn is erop gericht dat onze leerlingen zich ontwikkelen tot burgers die rechtvaardigheid in de samenleving belangrijk vinden en dat ideaal ambiëren (‘willen’), maar ook de instrumenten hebben (‘kunnen’) om daaraan een bijdrage te leveren in de samenleving.
Kleinschalig
Het Gymnasium hanteert als laatste leidend principe een kleinschalige school te zijn, waar leerlingen en docenten elkaar kennen, leerlingen bij elkaar aansluiting kunnen vinden, leerlingen ervaren dat zij zichzelf kunnen en mogen zijn en waar een veilig leerklimaat vanzelfsprekend is.
