MEP?

Model European Parliament

logo Model European Parliament

Het Model European Parliament (MEP) is een simulatie van het Europees Parlement voor Europese scholieren. Jongeren uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs krijgen de kans om ervaring op te doen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. In de rol van ‘Europarlementariërs’ maken de jongeren kennis met het complexe proces van Europese besluitvorming en krijgen ze inzicht in het belang van de samenwerking tussen de verschillende EU-lidstaten.

Gelukkig kan de MEP week wel doorgaan, zij het in een kleinere groep en digitaal. Yves, Sarah, Myrthe, Job, Toine, Bente en voorzitter Jochem vertegenwoordigen onze school.

Normaal gesproken zitten de leerlingen van klas 4 die meedoen aan MEP Gelderland de hele week in Arnhem en verblijven zij in gastgezinnen. Dit jaar zitten zij de hele week in Orpheus en ’s avonds volgen ze thuis nog onderdelen online.

Wat maakt het Model European Parliament nu zo interessant?

Leerlingen krijgen een commissie toegewezen waar een bepaald onderwerp wordt behandeld. Er zijn commissies die zich met de rechtsstaat, economie, milieu, farmacie etc. bezig houden. Iedere groep vertegenwoordigt ook een land. En vanuit het land moeten de leerlingen een bepaald onderwerp behandelen. Op de laatste dag moet hier dan een gemene deler uitkomen, dan is er een plenaire vergadering.

De eerste dag bespreekt een commissie welke problemen er spelen. Onze commissie houdt zich bezig met LHBTIQ+ zaken en vertegenwoordigt het land Kroatië. Hier zijn zij een hele dag mee bezig; brainstormen en daarna bundelen, schrappen etc. De tweede dag worden er oplossingen bedacht, wat is er al en wat kan er verbeterd worden. Dit wordt verwoord in een resolutie. Voor deze resolutie moeten zij bij de andere commissies steun zien te krijgen, dat gebeurt tijdens een lobby avond. De laatste dag worden alle resoluties in een plenaire vergadering in stemming gebracht na de verschillende pleidooien voor- en tegen.

Op de laatste dag wordt uit iedere groep iemand aangewezen die verder mag naar MEP nationaal en wie weet ook internationaal…

Ondanks het feit dat alles digitaal moet plaatsvinden is het toch gelukt om er een hele mooie week van te maken!