Stel: je leeft in het jaar 2100 en je gaat met je klas naar een museum waarin je gaat kijken hoe men lang, lang geleden leefde: zo rond het jaar 2025. Wat zou er allemaal tentoongesteld staan?
Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) heeft voor de toekomst van de wereld klimaatscenario’s opgesteld. Deze scenario’s lopen uiteen van zo snel mogelijk de uitstoot van broeikasgassen terugbrengen naar 0, tot aan zo’n groot mogelijke economische groei doormaken. Maar wat gebeurt er wanneer de wereld kiest voor een duurzame route? En wat betekent het voor het klimaat als we kiezen voor de economische groei?
Met behulp van de twee verst uit elkaar liggende scenario’s, namelijk scenario 1 “de zeer duurzame route” en scenario 5 “de snelle ontwikkeling” én een aantal objecten zoals kweekvlees, op vliegvakantie of het hebben van een airco in huis zijn onze eerste klassers aan de slag gegaan. Ze hebben nagedacht over een logisch bijschrift voor de verschillende objecten als die in een museum zouden liggen:

“In het jaar 2025 konden we nog op duikvakantie naar Egypte. Inmiddels is er geen koraal meer over, dus deze vakanties bestaan niet meer”.
of
“Door het vele beschikbare geld naar het doen van onderzoek is er een enorme ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van kweekvlees”

Daarna was het tijd voor een eigen inbreng van de leerlingen: wat denk jij dat we nu nog gebruiken, maar zal in het jaar 2100 een écht museum stuk zijn? Leerlingen kwamen met de creatiefste objecten: contant (chartaal) geld, échte boeken, fietsen waarbij je zelf nog moest trappen, plastic zakjes… etc.
Zou jij het leuk vinden om een kijkje te nemen in dit museum…?