Home > Nieuws > “Ik ben banger in Nederland dan in het Midden-Oosten”

“Ik ben banger in Nederland dan in het Midden-Oosten”

maandag 28 november 2016

Gymnasium Apeldoorn 2016Roadshow Persvrijheid in Apeldoorn

Roadshow Persvrijheid was afgelopen maandag te gast bij het Gymnasium Apeldoorn. Circa 90 leerlingen gingen het gesprek aan met Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, freelance journaliste Brenda Stoter Boscolo en Yasemin Cegerek, Tweede Kamerlid van de PvdA.

De Roadshow Persvrijheid is een journalistiek initiatief waarbij scholieren samen met een gerenommeerde journalist of politicus de discussie aangaan over de grenzen van persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Voorafgaand aan het bezoek van de journalist bereiden de leerlingen zich voor met gratis lesmateriaal dat wordt verzorgd door Stichting Nieuws in de klas.

Journalisten als waakhonden van de democratie
Senay Özdemir, oprichtster van de Roadshow en journaliste, pakt de microfoon. “Een vraag die ik hier op de lijst heb staan, is een vraag die regelmatig terugkomt en mooi is om te vragen aan een politicus. Yasemin, in hoeverre is de democratie afhankelijk van persvrijheid?” Yasemin: ‘Persvrijheid is een onderdeel van de democratie, dus erg belangrijk. Ik zit in de Tweede Kamer, en veel journalisten volgen kritisch wat wij doen en zeggen en publiceren hierover. Hierdoor wordt er ook wel gezegd dat journalisten de waakhonden van de democratie zijn.’

De gevolgen van bedreigingen
Niet elk land kent een dergelijk systeem. Freelance journaliste Brenda Stoter Boscolo reist regelmatig af naar het Midden-Oosten om daar verslag te doen. Senay: “Brenda, hoe vrij ben jij daar in het schrijven van je stukken?” “Nou, ik ga erheen, schrijf een verhaal, en bied het later, als ik terug ben, pas aan. Dan ben ik dus redelijk vrij’, vertelt Brenda.” Mijn vertaler heeft me wel een keer teruggefloten, toen ik een artikel wilde schrijven over de grondlegger van de Islamitische Staat. IS bleek iedereen op te pakken die erover schreef, en ik wil ook nog wel eens terug”, vervolgt ze. “Gek genoeg ben ik banger in Nederland dan in het Midden-Oosten. Ik doe al jarenlang onderzoek naar vrouwen bij IS, en daardoor ontvang ik, hier in Nederland, bedreigingen.” De zaal zwijgt.

Brenda heeft eenmaal een artikel offline gehaald omdat ze zich bedreigd voelde. “Dat zou ik nu nooit meer doen.” Een leerling springt op .”Waarom niet, u werd bedreigd,” zegt. ”Dat voelt alsof ik heb toegegeven aan de bedreigingen. Bovendien was het kwaad toch al geschied, mijn naam ging toch al het internet over, zegt Brenda. ‘”Dit heeft wel tot gevolg dat ik mijn woorden zeer zorgvuldig afweeg.
Ook NOS Nieuws heeft weleens bedreigingen gekregen. Een leerlinge is er benieuwd naar hoe dit bij hen gaat. “Hoeveel invloed hebben bedreigingen op de manier van jullie berichtgeving?” Marcel Gelauff: “Er zijn veel landen in het Midden-Oosten waar wij niet meer komen, omdat er niet te opereren valt. In Nederland kan heel veel, maar ook hier kijken we veel beter naar wat we verantwoord vinden. Soms huren we bewaking in, bijvoorbeeld bij de demonstratie tegen Erdogan. Ook houden we iets meer afstand van zo’n democratie dan we in het verleden hebben gedaan.”

Kan echt alles in Nederland?
Brenda past erg op haar woorden en de NOS treft enkele maatregelen vanuit veiligheidsoverwegingen. Burgers hoeven minder snel bang te zijn voor wat zij zeggen of schrijven, omdat zij geen groot publiek hebben. Maar soms gaan hun uitlatingen zo ver, dat de overheid zich gedwongen voelt in te grijpen. Senay: “Laatst hadden we een discussie met een Kamerlid, die woordvoerder is op het gebied van vrijheid van meningsuiting. Hij had een motie ingediend tegen een potentiële salafistische beweging. Een leerling vroeg toen hoe hij dit kon rechtvaardigen. Dit omdat hij voor vrijheid is, maar ook een bepaalde mening verbiedt.” Yasemin fronst haar voorhoofd. “In het Midden-Oosten gebeuren gruwelijke dingen. Mensen uit onze wijken sluiten zich aan bij IS. We koesteren onze vrijheden in een democratie, maar er zijn grenzen. Dit is zo gruwelijk, dat we zeggen: het salafisme is de grens. Dit accepteren wij absoluut niet” Een leerling staat op voor de laatste vraag in het debat. “Is het niet stom om te zeggen: “Dat mag je niet vinden? Het wordt vanzelf door de maatschappij uitgekotst.” Yasemin: “Je mag het vinden, maar ik vind het niet goed.”

Druk geroezemoes. De Roadshow is afgelopen, maar het geroezemoes klinkt nog door. Hoe denk jij hierover? Moet de overheid een grens trekken bij de vrijheid van meningsuiting?