Home > Nieuws > debatmiddag klas 5 vrijdag 18 maart

debatmiddag klas 5 vrijdag 18 maart

woensdag 23 maart 2016

Ruim honderd leerlingen uit klas 5 hebben op 18 maart een leerzame middag gehad in het gemeentehuis in Apeldoorn. Eerst kregen de leerlingen een korte voorlichting over de rol en taken van de gemeente, om vervolgens vier verschillende politieke fracties te vormen. Iedere fractie kreeg een uur de tijd om zich inhoudelijk voor te bereiden op het onderwerp; hoe verdelen wij een miljoen?
Iedere partij probeerde volgens de eigen partijlijn het geld zo goed mogelijk in te zetten. Daarnaast werd er ook goed nagedacht over de eventuele tegen argumenten van de andere partijen. Wat zou je daar tegenover kunnen zetten?
Na een goede voorbereiding en een kop koffie werd er vervolgens gestart met de raadsvergadering onder leiding van burgemeester dhr. J. Berends. Welke omgangsvormen worden er tijdens een raadsvergadering gehanteerd? Dat was even een sprong in het diepe. Vier fracties, ieder bestaande uit 10 personen, publiek en nog extra insprekers. Spreken via de voorzitter, niet tutoyeren, niet op de persoon, snel inhoudelijk kunnen reageren en op charmante wijze.
Natuurlijk, het was een fictieve raadsvergadering, maar iedereen was toch ontzettend fanatiek! Hoe komen wij tot een compromis, wat geef je weg en wat absoluut niet, hoe verwerf je een meerderheid… Uiteindelijk ging er een ruime meerderheid akkoord met het voorstel van de liberalen.
Een zeer geslaagde middag en zeker voor herhaling vatbaar!