Home > Nieuws > “Ze zijn niet eens zo smerig, eigenlijk best wel lekker!”

“Ze zijn niet eens zo smerig, eigenlijk best wel lekker!”

vrijdag 15 april 2016

Maandag (04-04) op een kwadraatdag (4*4=16, een kwadraat) was eindelijk de halve finale van de Cleantech battle. Een wedstrijd om de beste, duurzaamste en efficiëntste oplossing om een specifiek probleem op te lossen. Maar welke voorbereiding ging eraan vooraf?

Laat ik beginnen met een uitleg wat er eigenlijk aan de hand is: de organisatie Cleantech is een organisatie die zich inzet voor een betere wereld met ondernemers op het oog. Daarom koppelen ze jong talent aan bedrijven en ondernemers. Die krijgen een probleem voorgeschoteld en hebben vervolgens twee à drie maanden de tijd om een filmpje te maken van drie minuten waarin ze de beste oplossing voor het probleem voorleggen.

Wij als school hebben in totaal vijf filmpjes gemaakt en vervolgens koos onze opdrachtgever, de Rabobank, één filmpje om in te zenden. Dit werd het insectenfilmpje wat ook op youtube te zien is. Op de maandag werd het filmpje vertoond samen met negen andere filmpjes van de concurrenten, namelijk de groepjes die met een andere ondernemer of ander bedrijf iets moesten oplossen. Ons groepje was als laatste aan de beurt om iets te vertellen en het filmpje te tonen. En de finalisten van dit jaar waren:

Groepje 1, 2, 3, 4 en …. wij!

In de finale: opnieuw de filmpjes, spanning en sensatie. De vragen, het gelach om onze onbedoelde slagzin: “en ze bleken niet eens zo smerig, eigenlijk best lekker”. Weer spanning. Een zenuwslopende toespraak tussendoor en toen tromgeroffel. Nog meer spanning en toen: en de winnaar is…

Het groepje van de Greenfish…!

De spanning glijdt weg, teleurstelling alom (geen eeuwige roem). Maar niet eens zo heel onverwacht. Het groepje van Greenfish was in het nieuws, er waren al 150.000 stuks van hun apparaat besteld. Die moesten wel winnen. Maar de hoop op een overwinning was groot! We noemden ons daarom welverdiende, niet erkend, tweede. Puur omdat wij maar twee weken hadden en zij drie maanden.

Maar toch was het een leuke ervaring en er komt nog een vervolg! Volgend jaar weer. Sommige gaan niet nog een keer, anderen zeker wel! We gaan andere mensen ronselen uit vierde klassen en misschien wel meer. Nu nemen wij drie maanden de tijd! En dan gaan we winnen! Eerst groentjes en nu ervaren! Een middelbare school tegen mbo’s, hbo’s en universiteiten. En dan pakken wij die roem! Misschien niet met hetzelfde idee, maar toch: “ze zijn niet eens zo smerig, eigenlijk best wel lekker!”

Job Logmans