Home > Nieuws > Eerste klassen op bezoek bij CODA

Eerste klassen op bezoek bij CODA

maandag 16 maart 2020

Op woensdag 22 januari en 19 februari hebben de eerste-klassen een bezoek gebracht aan CODA.
Mediawijsheid was het sleutelwoord, hoe vind je in deze wereld waarin Fake News, trollen en sociale media volop aanwezig zijn, de ook nog aanwezige betrouwbare informatie. Maar omdat het Gymnasium Apeldoorn kennis altijd probeert te combineren met cultuur, stond ook de expositie Drag Power op het programma.

Het onderdeel mediawijsheid was in de vorm gegoten van een Escape Room. De leerlingen die eerst op slinkse wijze hun mobiele telefoon waren ontfutseld konden deze terugkrijgen door d.m.v. een aantal informatieverwerkingsopdrachten in de mediatheek een code te genereren waarmee de kluis met hun telefoons kon worden geopend.
Een zeer leerzame opdracht, waar toen uiteindelijk de kluis weer opensprong en men de telefoon terugkreeg, een leerling hartstochtelijk verzuchtte: “ik leef weer”.

De expositie Drag Power werd kundig begeleid door twee museumdocenten van CODA. De eerste stop was bij een wand met allerlei verschillende uitspraken over het verschijnsel Drag. De leerlingen werd gevraagd welke uitspraak hen bijzonder aansprak en waarom. Op zo’n moment ben je weer trots op het feit dat je met onze leerlingen op pad bent. Een leerling gaf aan dat de uitspraak “men moet zich wel houden aan de normen van de maatschappij” hem aansprak omdat je in je privéleven kan doen en laten wat je wilt maar daar buiten toch maar gewoon “normaal” moet doen. Hierop draaide een van de andere leerlingen (met een qua uiterlijk duidelijk meer maatschappijkritische inslag) zich als door een wesp gestoken om en zei: “excuse me! Wat bedoel je…”. Waarna zich een pittige discussie ontspon.

Al met al een goede ochtend die we als mediatheek in eerste instantie als pilot hebben georganiseerd. Gezien de goede ervaring en positieve reacties van de leerlingen zetten we dit door.

Simone en Teun
Mediatheek