Home > Nieuws > Examen doen in een Corona tijdperk

Examen doen in een Corona tijdperk

maandag 11 mei 2020

Als examenkandidaat zit je midden in de laatste fase van het schoolexamen en dan slaat het virus toe; de scholen gaan dicht en de tijd van wachten begint. Al snel kwam de geruchtenstroom op gang: de school blijft dicht, er komt geen centraal examen, iedereen is bij voorbaat geslaagd, of toch niet? Op een gegeven moment was dan eindelijk de kogel door de kerk: ‘er is dit jaar geen landelijk eindexamen en alle examenkandidaten zullen beoordeeld worden op basis van hun schoolexamenresultaten’. Dan is er nog wel even werk aan de winkel want de schoolexamens zijn op dat moment nog niet volledig afgerond, laat staan de werken die nog ingehaald moeten worden of de herkansingen die nog gedaan mogen worden.

Nu is meivakantie voorbij en inmiddels zijn onze examenkandidaten aardig op weg als het gaat om de afronding van hun Gymnasium opleiding. De toetsweek is klaar, er worden nog de nodige werken ingehaald en zijn er herkansingen. Alles omtrent slaag- en zakregeling is nu bekend en formeel is 4 juni de dag van de uitslag.

Voor de kandidaten is dit een vreemde periode. Eigenlijk had na de meivakantie hun echte centraal examen zullen beginnen. Dit betekent ruim twee weken lang in de gymzaal aan de slag met het maken van de landelijke examens. Samen starten, woordenboeken en rekenmachines laten controleren, nog een laatste goedbedoelde tip van de vakdocent en dan aan de slag met een 2,5 uur of 3 uur durende toets. Naderhand, buiten de zaal, het examen met elkaar bespreken en misschien even op internet de antwoorden bekijken. Samen in de stress zitten en na het gevoel van een mislukt examen elkaar weer opbeuren om toch aan de slag te gaan voor het volgende vak. Dit gevoel van samen wordt dit jaar door menig examenkandidaat gemist. Daarnaast ook de spanning, of eigenlijk het ontbreken ervan. Omdat leerlingen toegang hebben tot hun cijferresultaten weet iedereen hoe de vlag erbij hangt en dus zal het telefoontje van de mentor op 4 juni geen bevrijding zijn van een tijd leven in onzekerheid maar gewoon een bevestiging van de bij de leerling allang bekende cijfers.

Toch willen we met elkaar van de dag van de uitslag (4 juni dus) een leuke en feestelijke dag maken. Binnen de VOG-scholen noemen we het nu al ‘vlaggendag’. We brengen persoonlijk al onze examenkandidaten op de hoogte van hun uitslag zodat legitiem de vlag uit kan omdat ze geslaagd zijn voor het Gymnasium. Voor wie dit nog niet het geval is begint al snel weer een periode van stress. Want er is nog kans en dus hoop! Iedere leerling kan, ook als hij al geslaagd is, een herkansingstoets maken om zo alsnog te slagen of het cijfer te verbeteren.

Wij zijn trots op onze examenkandidaten. Trots op de veerkracht die zij tonen in deze vreemde tijd en de manier waarop zij omgaan met de onzekerheid en het gemis van het gevoel van samen.

Op een of andere manier gaan we deze trots uiten en zoeken we naar een manier om samen het behalen van het diploma van onze mooie school te vieren!