Home > Nieuws > Levend schilderij

Levend schilderij

dinsdag 12 mei 2020

Thomas van Klaveren, docent tekenen:
“Vanaf de schoolsluiting zijn de eerste- en tweedeklassers vanuit het vak tekenen opgeroepen om zich thuis te wagen aan ‘maakkracht’. Hier kan zo’n beetje alles verstaan worden. Zoals de term suggereert, hoe concreter hoe beter. Fysiek aan de slag – juist nu onze schoolgang verder ontstoffelijkt is als ooit tevoren, moeten wij onze handen, ons hart en ons hoofd blijven schuren aan de materie; tekenen, schilderen, knutselen, koken, bakken, tuinieren, spelen in breedste zin zeg maar.

Cruciaal is de vrijwilligheid van dit alles. Nu er geen gemeenschappelijke werkplek is, kan er alleen uitgegaan worden van de context waarin iedereen het thuis mag bolwerken. De één kán daadwerkelijk een groentetuintje aanleggen, de ander moet bij wijze van spreken op zoek naar dat ene potlood thuis. De condities zijn verschillend, de participatie en de uitwerkingen dus ook. Dat het allemaal oké is, is de kracht van maakkracht, en de bijdrage van het vak aan het geheel bestaat precies ook daarin; ruimte.”

Anna Wensink heeft in het kader van 100 jaar Jan Mankes een schilderij nagedaan. Het schilderij heet: ‘Uitzicht atelier te Eerbeek 1917’. Ze heeft ook een krantenartikel bijgevoegd.
Jan Mankes is dit jaar 100 jaar geleden op 23 april overleden in Eerbeek. Hier heeft hij ook dit schilderij gemaakt. Anna woont in Eerbeek, ze kon de precieze plek makkelijk vinden.

  

Klik hier voor nog meer Maakkracht.

 

  • Olympiadeschool_Gymnasium Apeldoorn
  • reabordjesA4-5-2018.indd
  • Gymnasium Apeldoorn 2016-2017
  • Prep centre logo_CMYK
  • Gezonde school