Home > Nieuws > Met klas 2 naar Deventer

Met klas 2 naar Deventer

dinsdag 19 maart 2019

Dinsdag 19 maart zijn de leerlingen klas 2 op excursie geweest naar Deventer. De leerlingen hebben hier met behulp van een route door de (binnen)stad van Deventer gelopen en naar de opbouw en ontwikkeling van deze stad gekeken. Naast de stadswandeling hebben de leerlingen ook een winkelstratenonderzoek uitgevoerd uitgevoerd om de verschillen tussen A-, B-, en C-locaties uit te vinden. Deze excursie, inclusief verzamelde data, hebben de leerlingen gedaan in het kader van de Geo Future module binnenstedelijke ontwikkeling.

Wandeling door Deventer
Lennard Stelloo 2A
We liepen route 1 en we stapten uit in een oudbouwwijk met kleine rijtjeshuizen. Vlakbij deze wijk stond een fabriek waar de inwoners van deze wijk konden werken. De fabriek stond aan een kanaal zodat men de producten makkelijk kon vervoeren. Dit was een echte industriewijk en dat kan je zien aan de vele hoge schoorstenen, tramsporen en opslagloodsen. Toen kwamen we bij de oude stad en de stadsmuur. Op een heuvel stond de Bergkerk die iets weghad van een fort. Waarschijnlijk kon het ook zo gebruikt worden in tijd van oorlog. We liepen door tot de IJssel  en daar stonden veel haringrokerijen. Gerookte haring werd ook wel bokking genoemd. We gingen toen weer dieper de stad in en we kwamen aan op een groot plein met in het midden de waag. Hier werden vroeger de handelswaar gewogen om hun prijs te bepalen. Hier in het centrum woonden duidelijk de wat rijkere burgers. Veel huizen hebben rijkversierde gevels met spreuken erop. Er staan ook een paar grote en erg oude kerken. Sommigen dateren uit het jaar 770. Daarna liepen we de binnenstad weer uit, onder het spoor door en we kwamen in een wijk waar veel moslims wonen, dus was er een moskee en geen kerk. Toen waren we klaar met de opdrachten en konden we nog een ijsje gaan eten.