Home > Nieuws > Metamorphosen

Metamorphosen

maandag 20 april 2020

Vakoverstijgend project klassieken en WO

De uitvinder Daedalus zit met zijn zoon Icarus gevangen op Kreta. Kijkend naar de vogels ontwikkelt Daedalus vleugels om daarmee te vluchten. Zoonlief wordt uitgebreid geïnstrueerd: te dicht bij de zon vliegen zou de lijm van de veren doen smelten, terwijl het water van de golven een gevaar vormt voor de veren als Icarus te laag zou vliegen. De gouden middenweg wordt al gauw verlaten en Icarus stort in zee. Dat water heet sindsdien de Icarische zee.

Dit verhaal van Ovidius wordt vaak geïnterpreteerd als een verhaal over de ongekende mogelijkheden van technologie. Tegelijkertijd waarschuwt Ovidius dat wij mensen die technologie vaak niet met de juiste mate weten te gebruiken. Ziehier de verbinding tussen klassieke talen en wetenschapsoriëntatie

Tim van Dulmen gaf bij WO les over grote technologische ontwikkelingen die de wereld veranderd hebben, maar die tegelijkertijd negatieve gevolgen hadden. Fossiele brandstof, plastic en antibiotica zijn voor de mensheid zowel een vloek als een zegen gebleken. Bij klassieken lazen we Ovidius en gaven we leerlingen de ruimte om een technologie kritisch te belichten met behulp van Ovidius.

De leerlingen leerden dat de klassieke teksten meer zeggingskracht hebben dan ze aanvankelijk dachten. Ze waren daarbij vrij in de vorm: van filmpjes tot gedichten en strips, het kwam allemaal voorbij. Echt een succes wat ons betreft!

Karin, Tim, Daniël
docenten klassieke talen en WO

  • Olympiadeschool_Gymnasium Apeldoorn
  • reabordjesA4-5-2018.indd
  • Gymnasium Apeldoorn 2016-2017
  • Prep centre logo_CMYK
  • Gezonde school