Home > Nieuws > Mevrouw Lems (Gymnasium Apeldoorn) genomineerd voor Geschiedenisleraar van het jaar!

vrijdag 23 september 2016

We zijn trots op onze mevrouw Lems: zij is één van de tien genomineerden voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar, een jaarlijkse onderscheiding van de NTR en het Rijksmuseum. Volgens de vakjury -onder leiding van schrijfster Nelleke Noordervliet- is zij een geschiedenisleraar met uitzonderlijke kwaliteiten.
De jury: “Betty Baauw is uniek, autonoom en authentiek. Dat is het oordeel van de jury. Niets is haar te gek, ze speelt toneel en trommelt collega’s op om een rol te spelen. Ze laat geen leerling aan haar aandacht ontsnappen en ze weet de actualiteit en de belevingswereld van de leerlingen soepel in haar les te betrekken. Betty Baauw neemt de hele school mee in haar enthousiasme en wordt door haar leerlingen en collega’s op handen gedragen. Ze daagt leerlingen uit om verder te kijken dan hun neus lang is en zet ze aan tot nadenken. Ze noemt geschiedenis een spiegelzaal voor leerlingen en weet overtuigend te brengen dat iedereen schatplichtig is aan het verleden. Ze wordt geroemd om haar interactieve gesprekken die gericht zijn op het vergroten van kennis en op het verkennen van meerdere perspectieven. Dit alles maakt Betty Baauw een fantastische kandidaat.”

De Top 10
De zoektocht naar de beste geschiedenisleraar begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s stuurden op verzoek van Rijksmuseum en NTR meer dan 300 formulieren in waarin ze een docent voordroegen. Leden van de vakjury, bestaande uit vooraanstaande historici en experts uit het onderwijsveld, bezochten na een zorgvuldige selectie twintig docenten op school en woonden hun lessen bij. Ze spraken met collega’s, leerlingen en ze bevroegen de docent. Na een uitgebreid beraad van de voltallige jury is nu de Top 10 bekend. Vrijdag 23 september heeft de NTR opnames gemaakt in de klas. De winnaar van de titel Geschiedenisleraar 2016 wordt op 29 oktober in het Rijksmuseum bekendgemaakt.

Voor meer informatie: zie www.rijksmuseum.nl/nl/geschiedenisleraar-2016 en www.ntr.nl/geschiedenisleraar