Home > Nieuws > Olympiadeschool

Olympiadeschool

dinsdag 9 juni 2020

Leerlingen die goed zijn in aardrijkskunde, wiskunde, biologie, natuurkunde of scheikunde zitten goed op het Gymnasium als Olympiadeschool. Als je jezelf wilt uitdagen en de strijd wilt aan gaan met andere leerlingen in het land, kun je (met je klas) aan Olympiade-wedstrijden meedoen.

De eerste ronde van de wiskunde olympiade was in januari. Maar liefst acht leerlingen van onze school waren door naar de tweede ronde, die we in maart last minute met wat kunst- en vliegwerk op school hebben georganiseerd, in verband met de Coronamaatregelen. Van deze acht leerlingen zijn er twee door naar de landelijke finale in september: Bas uit klas 2 (met 25 punten) en Anke uit klas 4 (met 27 punten). Daar zijn wij héél trots op!

Anke de Haan, klas 4:
Dit jaar doe ik voor de derde keer mee aan de Wiskunde Olympiade en ben ik door naar de finale! Bij de Wiskunde Olympiade krijg je geen standaard sommetjes, maar vraagstukken waarbij je diep moet nadenken welke wiskunde je toe kunt passen. Dit is heel anders dan de opgaven die je op school krijgt, maar dat maakt het juist leuk! Afgelopen jaar ben ik geselecteerd voor een trainingsprogramma ter voorbereiding op internationale wedstrijden, heel graag wil ik ooit naar zo’n wedstrijd.Het is zeker een aanrader om mee te doen aan de Wiskunde Olympiade. Ga de strijd aan tegen mensen uit het hele land, of misschien wel tegen mensen over de hele wereld!”

Milou Cazemier, finalist aardrijkskunde olympiade 2020, klas 6:
“Elk jaar maken de leerlingen in klas 5 en 6 met aardrijkskunde in hun pakket de Aardrijkskunde Olympiade. Dit is een soort toets die door duizenden leerlingen in het hele land gemaakt wordt. De leraar kijkt zelf de gemaakte opgaven na en geeft het aantal behaalde punten. Bij een bepaald aantal punten wordt de toets opgestuurd om te bepalen of de leerling bij de beste 15 van Nederland hoort. De leerlingen die de Olympiade het best gemaakt hebben, mogen naar de Nationale Aardrijkskunde Olympiade. Bijna elk jaar is een leerling van onze school hierbij aanwezig. Deze Olympiade is een meerdaagse bijeenkomst waarbij niet alleen een toets wordt gemaakt, maar er ook veldwerk wordt gedaan, gepraat wordt met studenten over het studentenleven en, misschien wel het allerleukste, op geografische excursie wordt gegaan. De beste vier van deze nationale finale, mogen naar de internationale finale, de iGEO, die elk jaar ergens anders wordt gehouden, zoals bijvoorbeeld in Hong Kong of Istanbul.
Echter, door de covid-19 perikelen gaat dit jaar de finale van de nationale aardrijkskunde olympiade niet door.