Home > Nieuws > Reanimatieonderwijs klas 4

Reanimatieonderwijs klas 4

donderdag 1 oktober 2015

Op woensdag 30 september hebben alle leerlingen uit klas 4 leren reanimeren. Aan het eind van deze les wisten zij allen wat je moet doen als iemand door een hartstilstand plotseling in elkaar zakt. Ze wisten het niet alleen, ze konden ook reanimatie toepassen.

Het ging zo:

In de gymzaal stond cardioloog dr. Waalewijn samen met een aantal collega’s klaar om de leerlingen de kunst van het reanimeren bij te brengen. De zaal lag vol met poppen die gereanimeerd gingen worden en ook een flinke stapel AED’s. In groepen van zo’n 25 leerlingen kregen ze eerst te zien wat er gebeurt als iemand een hartstilstand heeft. Een heel heftig filmpje van een voetballer van 22 jaar oud, die niet gereanimeerd wordt door de omstanders en het niet overleeft…..

Dr. Waalewijn maakte daarna de afschuwelijke geluiden van de ademhaling (gasping) die soms te horen zijn bij iemand met een hartaanval. De leerlingen waren onder de indruk!

Daarna kregen ze in stapjes uitleg over de te verrichten handelingen. Steeds werd de sequentie uitgebreid, van het vaststellen van bewusteloosheid, het bellen van 112 tot en met het geven van hartcompressies, beademen en het bedienen van de AED.

Alle leerlingen gingen onder begeleiding van de medici en een aantal docenten aan de slag met de poppen. Het geven van de compressies vonden ze zwaar, het beademen was moeilijk in het begin en dat gold ook voor het bedienen van de AED. Dr. Waalewijn was streng. Ze mochten pas stoppen als hij zag dat het goed was…..

Maar hij zag dat het goed was! Alle leerlingen zijn geslaagd, zijn gecertificeerd. Ik hoop dat ze het geleerde nooit nodig zullen hebben, maar mocht dat wel zo zijn dan zullen zij niet hulpeloos hoeven te staan kijken zoals de omstanders bij de voetballer….