Home > Nieuws > Schooleigen vak Wetenschapsoriëntatie op Gymnasium Apeldoorn formeel erkend als examenvak

woensdag 10 juni 2020

Enkele jaren geleden werd het vak algemene natuurwetenschappen (ANW) niet langer verplicht gesteld, wat voor veel scholen aanleiding was om dit vak af te schaffen. De docenten ANW op het Gymnasium Apeldoorn hebben deze aanleiding ter hand genomen om het gedachtengoed achter het vak ANW steviger in te zetten. Ze hebben daarvoor versterking gezocht bij andere vaksecties in de school en hebben het vak Wetenschapsoriëntatie ontwikkeld, dat voortborduurt op het programma van het vak ANW, maar dat leerlingen uit alle vier de profielen voorbereid op wetenschappelijk onderzoek – en dus niet puur natuurwetenschappelijk onderzoek – en ook een voorbereiding vormt op het profielwerkstuk. Leerlingen leren in groepsverband zich voorbereiden op aspecten die zij nodig hebben bij het doen van gedegen wetenschappelijk onderzoek in het WO. Daarnaast wordt waar mogelijk de aansluiting gezocht bij de actualiteit.

Inmiddels hebben we van het ministerie van OCW het bericht ontvangen dat het examenprogramma van het vak Wetenschapsoriëntatie, zoals ontwikkeld op onze school, per augustus 2020 formeel erkend wordt, zodat het ook kan worden meegenomen in de uitslagbepaling van het eindexamen (meewegen in het combinatiecijfer). Wij zijn trots op dit mooie vak, dat met inspanning van enthousiaste collega’s van de grond is gekomen.

Hieronder is het interview met Ingeborg Verdegaal (afdelingsleider klas 3 en 4) op RTV Apeldoorn te beluisteren:

Zie ook: project metamorphosen