
De afgelopen tijd zijn onze leerlingen druk bezig geweest in wedstrijden waarin zij het opnemen tegen andere leerlingen in heel Nederland. Het is namelijk de tijd van de olympiades: natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde, science en/of aardrijkskunde. Tijdens deze wedstrijden werken leerlingen vaak meerdere uren aan uitdagende vraagstukken.
Als voorbeeld volgt hieronder de eerste vraag uit de natuurkunde-olympiade. Weten jullie het antwoord? Stuur je antwoord (met uitleg) naar [email protected].
Tennisballen
Dirk heeft twee identieke tennisballen met een veer aan elkaar vastgemaakt. Hij houdt de ballen boven de grond zoals in de figuur hiernaast te zien is. Daarna laat hij bal A los.
> Welke versnelling krijgt bal A en welke versnelling krijgt bal B op het moment van loslaten?
- Beide ballen (A en B) krijgen een versnelling ๐.
- Bal A krijgt een versnelling ๐ en bal B 0 msโ2.
- Beide ballen versnellen met 0,5 ๐.
- Bal A krijgt een versnelling 2๐ en bal B 0 msโ2.
- Bal A krijgt een versnelling van 0 msโ2 en bal B โ0,5 ๐.


De uitslagen van de olympiades zijn of worden binnenkort bekendgemaakt aan de leerlingen. Daarna is het spannend of zij door zijn naar de volgende ronde. Dit hangt af van hun prestaties in vergelijking met de andere leerlingen in Nederland. Ook voor de docenten is het dus een spannende tijd. Voor wiskunde is inmiddels bekend dat vijf leerlingen doorgedrongen zijn tot de volgende ronde. Ben je door naar de volgende ronde? Dan ga je vaak naar een universiteit voor de volgende selectie. Scoor je hier ook weer goed dan bereik je de eindstrijd, waarin bepaald wordt wie er Nederland internationaal mag vertegenwoordigen. De Europese ronde voor natuurkunde vindt dit jaar plaats in Parijs, voor scheikunde is dit in Dubai en voor wiskunde in Australiรซ.
Zijn de olympiades dan alleen voor de allerbesten in een vak? Nee. Bij verschillende vakken kunnen of moeten leerlingen meedoen. Hebben ze beter gescoord voor de olympiade dan het cijfer wat een leerling voor dat vak heeft? Dan kan de olympiade meetellen voor de cijferlijst. Al met al zijn de olympiades altijd een mooi moment om leerlingen te laten te ervaren dat hun harde werk niet voor niets is (of dat ze een bepaald onderwerp niet helemaal meer paraat hebben). Bovendien biedt het een mooie kans om sommige leerlingen eens goed in het zonnetje te zetten!
