Home > Onderwijs > Activiteiten en reizen

Activiteiten en reizen

De leerlingenvereniging AGB (Apeldoornse Gymnasiasten Bond) organiseert voor jou als leerling van het Gymnasium activiteiten op allerlei gebied. Naast de feestavonden en sportactiviteiten (basketbal, voetbal, volleybal, etc.) organiseert zij ook een muziekavond en andere activiteiten.

Al deze activiteiten worden georganiseerd door het AGB-bestuur dat jaarlijks wordt gekozen. Dit bestuur bestaat uit 8 leerlingen uit klas 5. Om het de AGB financieel mogelijk te maken haar activiteiten te realiseren kun je lid worden. Indien je aan het begin van het jaar een ledenkaart koopt, krijg je kortingen op de entreegelden voor de feesten. Jouw ouders kunnen donateur worden van de AGB door middel van een vrijwillige bijdrage.

Leerlingenblad: De Cratera
De Cratera is het leerlingenblad van het Gymnasium Apeldoorn. Dit blad wordt uitgegeven door de AGB. Je ontvangt De Cratera gratis.

Culturele traditie
Op het Gymnasium bestaat een goede culturele traditie. We wijzen je regelmatig op voorstellingen in de Apeldoornse schouwburg Orpheus. Soms halen we voorstellingen in school. Zo krijg je per jaar minimaal twee culturele activiteiten aangeboden. Daarnaast is er een muziek- en/of dansprogramma. Zelf cultureel actief zijn is ook mogelijk voor jou, onder andere omdat de docent muziek/drama elk jaar weer de zorg voor een toneel- of musicalproductie op zich neemt!

Excursies en buitenlandreizen
De school organiseert excursies, museumbezoek en één- of meerdaagse buitenschoolse activiteiten onder leiding van docenten.
In klas 1 heb je de mogelijkheid tot een driedaagse excursie naar Cambridge. In klas 2 maak je kennis met de klassieke cultuur in Xanten. In klas 3 kan je deelnemen aan een uitwisseling met Sint Petersburg (Rusland) of met Brive (Frankrijk). Heb je in klas 4 Duits in je profiel? Dan ga je gaan naar een Duitse stad! En uiteraard ga je in klas 5 naar Rome en kan je wellicht deelnemen aan een uitwisseling met Burlington (Canada).

Debatteren
Wij hanteren het uitgangspunt dat het voor jou goed is om met mensen en instanties buiten school kennis te maken. Zo kun je in de 4e of 5e klas deelnemen aan het ‘Model European Parliament’ in Arnhem, Den Haag en soms zelfs in een stad in het buitenland. Een week lang debatteer je dan over actuele Europese problemen, je doet ervaringen op op het gebied van organiseren, spreken, politiek en samenwerken.

Daarnaast kun deelnemen aan universitaire wetenschapsdagen en masterclasses. De school heeft samenwerkingsprojecten met de universiteit van Wageningen en Leiden.

Gymnasium Apeldoorn is Olympiadeschool
Diverse vakken organiseren deelname van de leerlingen aan landelijke wedstrijden. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen aan de Kangoeroewedstrijd bij wiskunde en aan het intergymnasiaal debattoernooi. Onze school is een Olympiadeschool. Dit betekent dat wij als school de verplichting zijn aangegaan om de deelname aan Olympiades in te bedden in ons lesprogramma bij de vakken biologie, aardrijkskunde, wiskunde en natuur- en scheikunde. Wij vinden dit belangrijk, omdat wij het belangrijk vinden om jou uit te dagen. Olympiades zijn wedstrijden die je de kans biedt om je talenten (verder) te ontwikkelen. Tijdens Olympiades kan je je meten met de besten van het land en misschien mag je zelfs deelnemen aan een internationale Olympiade…

Zie ook

agb