Home > Onderwijs > ICT in ons onderwijs

ICT in ons onderwijs

Blended learning: leren met papier en een laptop
In het schooljaar 2015-2016 zijn zestig eersteklassers op het Gymnasium Apeldoorn begonnen in onze allereerste blended learning klassen. Zo’n klas dus waar het beste van twee werelden in de lessen samenkomt: het beste van papier én het beste van digitaal. Dat bevalt zo goed, dat komend jaar alle eerste klassen blended zijn!

Eigen laptop of tablet
In de blended learning klas heb je altijd je eigen laptop of tablet bij je. Logisch, want een deel van de lessen wordt digitaal gegeven. Op alle mogelijke manieren. Zo kun je bij klassieke talen een oefentoets krijgen in de vorm van een game: bij elk goed antwoord schiet jouw raketje richting eindstreep. Of je maakt voor aardrijkskunde met Minecraft bekende gebouwen van een land na.

Weet je wat heel makkelijk gaat met blended learning? Samenwerken met je klasgenoten. Zo kun je digitaal heel eenvoudig aantekeningen met elkaar delen. Of, ieder vanaf zijn eigen plek thuis, tegelijk met een klasgenootje aan dezelfde opdracht werken.

Interactieve wiskunde
Bij de wiskundeles gaat blended learning het verst en werk je dus echt interactief. Al komen zelfs daar nog steeds ‘heel ouderwets’ een potlood, een pen, een passer, een geodriehoek en een schrift goed van pas.

Leren op maat
In de toekomst willen we ook opdrachten op verschillende niveaus aanbieden. Dus als je over een onderwerp heel veel weet, krijg bijvoorbeeld een uitdagende opdracht. In de komende jaren willen we meer van dit soort opdrachten gaan maken, zodat je wat te kiezen hebt.

Hetzelfde niveau
Voor alle duidelijkheid: het niveau van een blended learning klas is niet hoger of lager dan dat van ‘gewone’ klas. Er wordt alleen op accenten anders les gegeven. Kijk  hieronder maar even naar de kenmerken van blended learning:

• Hoog VWO (gymnasium) niveau
  • Tijdens een deel van de les(sen) wordt met boeken gewerkt.
  • Je hebt elke dag je laptop in de les nodig
  • Structurele mix van online en face-to-face werkvormen
  • De docent bepaalt welke onderdelen online worden uitgevoerd
  • Werkvormen zijn activerend en waar mogelijk afgestemd op leerstrategie

Meer weten?
Wil je meer weten over blended learning? Bekijk dan de FAQ lijst voor tal van vragen en antwoorden over blended learning.

Systeemeisen voor je tablet of laptop
Kijk welke laptop of tablet je nodig hebt voor blended learning