Home > Open dag 2019 > Weet jij het antwoord? > Weet jij het antwoord? > heb je een smartphone nodig om gelukkig te zijn?

heb je een smartphone nodig om gelukkig te zijn?

Antwoord a (nee, want als je een smartphone hebt krijg je er alleen maar zorgen bij) is een antwoord dat je zou kunnen geven als je een Stoïcijn bent, zoals de filosofen uit de Griekse oudheid die van mening waren dat je om gelukkig te worden zo min mogelijk zorgen moest hebben. Ze voerden dat zelfs zo ver door dat ze probeerden om helemaal zonder emoties door het leven te gaan. Het hebben van spullen als een smartphone veroorzaakt juist heel veel emoties – denk er maar eens aan hoe je je zou voelen als je de telefoon kwijt bent, of als hij per ongeluk kapot zou vallen. Als je geen smartphone hebt, kan dat ook niet gebeuren!

Antwoord b (ja, want dat is nu eenmaal nodig om sociaal te kunnen zijn met klasgenoten, en daar wordt ik gelukkig van) gaat meer uit van het idee van Aristoteles dat mensen sociale contacten nodig hebben om gelukkig te worden. In de tijd van Aristoteles waren er natuurlijk geen smartphones dus we weten niet wat hij er zelf van zou hebben gezegd, maar het argument dat je gelukkig wordt van sociale contacten daar is hij het helemaal mee eens.

Antwoord c (hangt er vanaf of je een smartphone leuk vindt of niet) gebruikt het principe van het Hedonisme de filosofische stroming die begint in de Griekse oudheid bij de filosoof Epicurus. Epicurus was van mening dat je vooral gelukkig kan worden als je doet waar je van kunt genieten, genot beleven. Als jij er dus plezier van beleeft om een smartphone te bezitten dan moet je dat dus vooral doen!

Maar uiteindelijk gaat het er bij filosofie natuurlijk om wat je zelf vindt – wat is jouw eigen mening en wat voor argumenten kun je daarvoor geven. Daar is natuurlijk antwoord d voor. Een echte filosoof is het namelijk niet zomaar eens met een andere filosoof maar probeert zelf goede argumenten te bedenken voor wat hij denkt.

 

  • Olympiadeschool_Gymnasium Apeldoorn
  • reabordjesA4-5-2018.indd
  • Gymnasium Apeldoorn 2016-2017
  • Prep centre logo_CMYK
  • Gezonde school