Schaken op het Gymnasium

6 December 2022, 1500 uur, de eerste zet in een bloedstollend simultaan-schaaktoernooi tussen het Gymnasium Apeldoorn en een oud-wereldrecordhouder.

Ongeveer 20 leerlingen, enkele ouders, een paar broers en zussen en zelfs een oud-rector waren gerangschikt in een carré in gespannen afwachting van de openingszet. D2-D4 was dit voor de kenners.

De spelregels van het simultaan-schaken werden nog even kort uiteengezet door Gert-Jan Ludden en ook daar bleek maar weer dat zelfs de kleinste details belangrijk zijn. Een rechtshandige loopt tegen de klok in, anders moet hij constant zijn heup indraaien…

De spanning steeg en daarmee ook de bedenktijd bij de recordhouder. De hoeveelheid talent op ons gymnasium bleek toch behoorlijk te zijn. Uiteindelijk zegevierde de ervaring en de training. Twee kandidaten wisten er een remise uit te slepen maar de rest erkende uiteindelijk zijn/haar meerdere in de uitdager.

Al met al was het een ontzettend leuke happening die hopelijk leidt tot een herleving van de edele schaaksport. Gert-Jan heeft toegezegd graag een revanche aan te bieden en dat gaan we ook zeker organiseren.

Teun Baartman (mediathecaris)