Schoolgids

Tussenvoorziening Jong GA

Komend schooljaar (2025-2026) start Gymnasium Apeldoorn met een nieuw onderwijsconcept speciaal bedoeld voor (hoog)begaafde jonge leerlingen: Jong GA. Dit is een tussenjaar voor jonge kinderen (rond de 10 jaar) die met de lesstof van de basisschool klaar zijn, maar sociaal emotioneel nog niet helemaal passen in leerjaar 1 van het voortgezet onderwijs.

Waarom Jong GA? 

Steeds vaker zien we dat leerlingen al op jonge leeftijd door de lesstof van de basisschool heen zijn. Maar hoewel ze cognitief toe zijn aan het voortgezet onderwijs, zijn ze sociaal-emotioneel soms nog niet helemaal klaar voor een brugklas vol twaalfjarigen. We willen deze kinderen een plek bieden waar ze zowel intellectueel worden uitgedaagd als de tijd krijgen om zich verder te ontwikkelen.

Wat maakt deze klas bijzonder? 

We willen niet alleen kennis overbrengen, maar ook vaardigheden aanleren waarmee deze leerlingen straks goed kunnen functioneren in het voortgezet onderwijs. Bij Jong GA ligt de focus op drie onderdelen: 

  • Uitdagende lesstof: geen herhaling van groep 8, maar nieuwe onderwerpen zoals een vreemde taal (Spaans, Esperanto of Chinees), een speciaal science-programma en verdiepende wiskunde. 
  • Sociale en executieve vaardigheden: leren plannen, samenwerken en omgaan met uitdagingen. 
  • Mentoring en persoonlijke ontwikkeling: extra begeleiding om te groeien naar een soepele start in de brugklas. 

Hoe werkt het? 

Jong GA is een tussenvoorziening. Aan het eind van het schooljaar wordt in overleg met de leerling en ouders gekeken naar de beste volgende stap. Dat kan het gymnasium zijn, maar ook een andere middelbare school die beter aansluit bij de behoeften van de leerling. 

Inspiratie en samenwerking 

Gymnasium Apeldoorn staat niet alleen in dit initiatief. Andere zelfstandige gymnasia in Nederland, zoals in Nijmegen en Amersfoort, hebben al langer ervaring met soortgelijke klassen. We hebben met deze collega-scholen gesproken en lessen getrokken uit hun ervaringen. 

Daarnaast werken we samen met het samenwerkingsverband passend onderwijs. Dit orgaan financiert een groot deel van het project, omdat er in Apeldoorn relatief veel hoogbegaafde leerlingen zijn die in het reguliere onderwijs niet altijd een passend aanbod vinden. Sommige van deze kinderen dreigen zelfs thuis te komen zitten. Met Jong GA willen we dat voorkomen en hen een plek bieden waar ze echt tot hun recht komen.