Home > Schoolgids > Onze school > Cambridge certificates

Cambridge certificates

In klas 3 wordt er geen First Certificate Exam via school aangeboden. Leerlingen die gemotiveerd zijn en een extra uitdaging willen, kunnen dit examen individueel afleggen. Voor informatie kunnen zij terecht bij hun vakdocent.

In klas 4 en/of 5 bestaat de mogelijkheid om naast het Advanced Exam het Proficiency Exam via school af te leggen. Deze examens vinden plaats in juni.

Verschil tussen Cambridge examens en het centraal schriftelijk examen voor het vak Engels

Beide Cambridge examens bestaan uit 4 verschillende onderdelen, het eindexamen bestaat alleen uit leesvaardigheid. Cambridge examens bestaan uit de volgende onderdelen:

• Spreekvaardigheid: leerlingen moet in tweetallen een aantal spreekopdrachten uitvoeren
  • Leesvaardigheid en kennis van vocabulaire: hierbij wordt zowel tekstbegrip als woordenschat getoetst
  • Schrijfvaardigheid: de leerling moet 2 verschillende schrijfopdrachten maken. Één essay en een artikel, recensie, verslag of brief.
  • Luistervaardigheid: hierbij gaat het erom of de leerling verschillende luisteropdrachten kan maken die gericht zijn op inhoud

Waar en vanaf wanneer kunnen scores geraadpleegd worden?

In juni worden de behaalde scores via de Cambridge website https://candidates.cambridgeenglish.org kenbaar gemaakt en daarbij wordt aangegeven met welk ‘grade’ een leerling geslaagd is.

In de bijlage is het volledige score overzicht van alle Cambridge exams te vinden.

Nieuwe regels geldigheid Certificates.

Tegenwoordig hebben alle Certificates in tegenstelling tot een aantal jaar geleden een geldigheidsduur van maximaal 2 jaar. Houd hier dus rekening mee wanneer er vervroegd examen gedaan gaat worden.

Tevens is het belangrijk om de toelatingseisen van vervolgopleidingen op tijd te checken. Dus alvorens de inschrijving plaats heeft gevonden. De Certificates bieden helaas niet zomaar maar meer toegang tot elk gewenste opleiding. Soms moet een leerling toch een toelatingsexamen doen om zijn/haar niveau van de Engelse taal te bepalen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld om IELTS of TOEFL tests.

Heeft mijn Cambridge Certificate nog wel waarde?

Ja natuurlijk! Door het behalen van Cambridge Certificates heb je in ieder geval een voorsprong wat de beheersing van de Engelse taal betreft, zeker wanneer er een Advanced en/of Proficiency Certificate behaald zijn. Daarnaast zijn er nog steeds zeer veel hogescholen en universiteiten die de Cambridge Certificates als toelatingseis hebben behouden. Het behalen van Cambridge Certificates geeft aan dat je de Engelse taal op een zeer hoog niveau beheerst. Kortom: een mooie vermelding op het CV en zeer nuttig wanneer een studie in het Engels gegeven wordt. Dit is in Nederland ook steeds vaker het geval.

Klik hier voor meer informatie