Talentontwikkeling

Van binnen naar buiten

Je komt op school beter uit de verf als je de ruimte krijgt om jezelf te ontdekken. Leren is veel meer dan lezen, woordjes leren, sommen maken en opdrachten doen. Prima, al deze kennis, maar we vinden het ook belangrijk dat je kunt ‘leren in de breedte’. Alles eruit halen wat erin zit en ook buiten school tot volle bloei komen. Daarom staan jouw kwaliteiten centraal in onze begeleiding. Soms betekent dat een combinatie van school en andere ambities. We passen jouw lesprogramma zo goed mogelijk aan, zodat er genoeg ruimte is. Een uitnodiging om je talenten en jezelf te laten zien.

Belofte: Op jouw manier – je mag jezelf zijn

Erfan vertelt graag over zijn project dat gaat over talentontwikkeling.

HPG voor nieuwsgierige doorzetters

Ben je kritisch en heel leergierig? Dan is het Honours Programma Gymnasia (HPG) misschien iets voor jou! Vaak volg je vakken en neemt de docent je mee in de lesstof. Hoe zou het zijn als je zelf een onderwerp kunt kiezen om je in vast te bijten? Het is nog wat ver weg, maar vanaf klas 4 krijg je die kans. Een thema onderzoeken of een talent ontwikkelen, buiten het reguliere lesprogramma om. Zo hebben we een leerling gehad die een eigen webshop heeft opgezet, een leerling die een politieke partij heeft opgericht, een leerling die een veganistisch kookboek geschreven heeft.

Aan het woord zijn Inge, die het Honoursprogramma heeft afgerond en Willemien, die net begint.

‘Nederlands met Gebaren’
Drie jaar lang heeft Inge zich verdiept in deze taal: “Het is een mengvorm van Nederlands en gebarentaal. Mijn doel met HPG was om iets buiten mijn comfortzone te doen. Ik ben nogal perfectionistisch en houd van controle. Alleen weet je bij HPG vooraf niet waar je naartoe gaat. Contact zoeken met mensen die ik niet ken, vind ik lastig. Maar als je dat niet doet, kom je nergens. Dat is er dan ook inmiddels wel een beetje vanaf.”

Een boek schrijven
Willemien heeft vaak snel de lesstof af en mag dan andere dingen doen: “Tijdens Nederlands schrijf ik korte verhalen en tijdens Engels doe ik de voorbereiding voor het Cambridge English Exam. Ook ga ik volgend jaar waarschijnlijk een HPG-project doen. Daar ben ik al een beetje mee bezig; ik probeer elke dag te schrijven of tekenen. Ik vind het heel fijn dat school hier de mogelijkheid voor biedt. Zo kan ik behalve met leerwerk ook met creativiteit bezig zijn.”

TOP-training voor verborgen talenten

Soms lukt het niet om op school je talenten goed te laten zien. Terwijl je ze wel hebt en dat is zonde! Daarom bieden wij TOP-trainingen aan, speciaal voor leerlingen bij wie talenten nog verborgen zijn. De letters TOP staan voor: Toekomstgericht OntwikkelingsPlan. In een trainingsgroep zitten zes tot acht leerlingen. “Ze gaan samen in gesprek en stellen iedere keer een doel vast voor zichzelf”, vertelt trainer Anique te Dorsthorst. “De volgende keer bespreken we de stapjes die zijn gezet. Ook geven we elkaar adviezen en delen we wat er is gelukt. Vaak willen andere leerlingen dan ook hun doel bereiken. Ze ontdekken dat ze niet de enige zijn die worstelen met zaken die ze moeilijk vinden. Dit helpt en motiveert.”