Home > Verhaal > Geslaagd voor het honoursprogramma van de zelfstandige gymnasia

Geslaagd voor het honoursprogramma van de zelfstandige gymnasia

Afgelopen dinsdag was het dan eindelijk zo ver. Na drie jaren ploegen en zwoegen, vallen en opstaan was de examendag voor het honoursprogramma aangebroken. Na een gezellige heenreis met meneer Huizinga moest ik eerst nog ruim anderhalf uur wachten voor ik in één van de lokalen van het USG in Utrecht mijn examinatoren zou kunnen toespreken. Na het lange wachten heb ik mijzelf eerst aan beiden gepresenteerd en hen verteld over waar ik de afgelopen drie jaar het meest trots op was; over de speurtochten naar de Edda’s op de tweede verdieping van CODA, over de talloze mailtjes naar Zweedse dichters en over hoe ik mij op vakantie in Zweden met handen en voeten, en natuurlijk de Zweedse taal verstaanbaar heb gemaakt. Hierop heb ik een gesprek met hen gevoerd waaruit ik al vrij gauw opmaakte dat ze toch wel zeer tevreden waren over mijn werk. Ik zou echter nog twee uur moeten wachten voor ik de definitieve uitslag te horen kreeg. En ja hoor, ik was daadwerkelijk geslaagd voor mijn honoursprogramma! Mijn grote interesse voor de Zweedse taal, dichtkunst en vooral de Noordse mythologie en de dichtbundel die ik daarvan heb gemaakt, hadden mij naast drie jaren vol plezier en ontwikkeling, ook nog een diploma opgeleverd.

Stan Barmentloo, Klas 6A, 22-03-2017