Home > Verhaal > Kangoeroewedstrijd 2020 – wiskunde

Kangoeroewedstrijd 2020 – wiskunde

Net als elk jaar zouden de leerlingen ook dit jaar weer meedoen aan de landelijke (wiskunde) kangoeroewedstrijd. Leerlingen uit klas 1 t/m 6 die het leuk vinden om wiskundige puzzels op te lossen kunnen zich hier voor opgeven. De beste leerlingen, landelijk gezien, kunnen zich door deelname onder andere ook plaatsen voor de (junior) wiskunde Olympiade.

Dit jaar zou de wedstrijd plaats vinden op donderdag 19 maart voor alle leerlingen in Nederland die meedoen op de verschillende niveaus. Ruim 120 leerlingen van het Gymnasium Apeldoorn hadden zich aangemeld. Klas 2 bleek vervolgens op de betreffende dag helaas niet mee te kunnen doen in verband met een excursie die ook op 19 maart was gepland (en afwijken van het landelijk vastgestelde moment is geen optie). Hierdoor bleven ongeveer 90 deelnemers over….. Tot de coronamaatregelen roet in het eten gooiden en de leerlingen niet meer naar school mochten.

Gelukkig kwam de organisatie van de kangoeroewedstrijd uiteindelijk met een oplossing/alternatief. De kangoeroewedstrijd kon nog steeds gehouden worden, maar dan (bijvoorbeeld) digitaal, waarbij de afname- en inzendtermijn werd verlengd tot 24 april. Er zouden dan echter geen individuele prijzen kunnen worden uitgereikt, zoals andere jaren wel het geval is. Daarnaast zouden de scores dit jaar ook niet omgezet worden in een cijfer. Dit is vooraf ook naar de leerlingen gecommuniceerd.

Uiteindelijk hebben circa 35 leerlingen op dinsdag 21 mei deelgenomen aan de digitale kangoeroewedstrijd. Zij hebben de opgaven gemaakt en ingeleverd via It’s Learning. Voor mij was het uiteraard ook spannend of het zou werken. Zouden de opgaven op het juiste moment open staan (en door iedereen te vinden zijn)? Werkte het inleveren via de enquête op It’s Learning? Werkte het bieden van hulp bij vragen en calamiteiten via teams?

Gelukkig is het allemaal prima verlopen. Van de enkele leerling waarbij de computer vastliep of iets dergelijks en waardoor het inleveren van de antwoorden via It’s Learning niet werkte heb ik de antwoorden via de mail gehad en toe kunnen voegen aan het excelbestand met de antwoorden van alle leerlingen. Inmiddels zijn de voorlopige scores bekend en aan die voorlopige scores te zien is er door iedereen ook eerlijk geantwoord.

Nu wachten op het “prijzenpakket” met daarin de oorkondes en voor alle deelnemers een aandenken én wachten tot we weer naar school mogen om alles uit te kunnen delen aan de deelnemers.

De andere prijzen, die elk jaar mee worden gestuurd en verdeeld worden over degenen die per leerjaar de hoogste scores hebben, zullen dit jaar verloot gaan worden onder de deelnemers. Hoe en vooral wanneer we dat gaan doen, dat zal afhankelijk zijn van het open gaan van de scholen en het aantal te verloten prijzen.

Al met al was ook dit een bijzondere ervaring. Ik hoop echter wel dat het volgend jaar weer “gewoon” op school kan worden georganiseerd en er dan weer minimaal 120 deelnemers zullen zijn.

Monique Faken
docent wiskunde