Home > Verhaal > Topsport tijdens het Gymnasium Theater Weekend (GTW)

Topsport tijdens het Gymnasium Theater Weekend (GTW)

Het is vrijdagmiddag 15 januari 2016, 16.00 uur. Eenentwintig bovenbouwleerlingen, drie docenten en een oud leerling strijken neer in de koffiekamer van het Gym. Het GTW (Gymnasium Theater Weekend) is begonnen. De enige die het te spelen stuk en de liedjes kent ben ik, Frans Scholten. Na het verdelen van de rollen (een dictatoriaal proces), het lezen van het stuk en de door een ouder verzorgde maaltijd kan het werk beginnen. Op drie verschillende plaatsen in school wordt er druk gerepeteerd. De scènes met kleine groepen spelers worden geregisseerd door Bert ter Horst en Tim van Dulmen. Oud leerling Rens Driessen neemt op zolder de grote groepsscènes voor zijn rekening en ik studeer met solisten en duo’s de liedjes in. Leerlingen die even niet hoeven te repeteren zijn her en der bezig met het leren van hun teksten. Het laatste deel van de oefenavond wordt er gewerkt aan de koorzang. Om 23.00 uur begint de vrije tijd. De meesten van ons gaan vroeg naar bed (vroeg in de ochtend).

Het is zaterdagochtend 16 januari, 09.00 uur. Iedereen staat, na een genoten ontbijtje, klaar om te starten. Al snel gonst het in school als in een theateracademie. Overal repeterende leerlingen. Rond een uur of tien komt mijn dochter Lonneke (ook oud leerling) de gelederen versterken. Zij neemt de zangrepetities voor haar rekening, zodat ik mij meer met de organisatie bezig kan houden. Koffers vol kleding en attributen verhuizen van mijn huis naar school en voorraden worden aangevuld. Met drie pauzes, ter versterking van de innerlijke mens, wordt er weer gerepeteerd tot 23.00 uur, met als apotheose het showen van de kleding. Het was nog lang onrustig in het Gymnasium.

Zondagochtend 17 januari, 09.00 uur. De twee afgelopen dagen staan getekend op de gezichten van spelers en regisseurs. Het duurt dan ook tot 10.00 uur tot iedereen klaar is om te spelen. Wat volgt is de eerste doorloop van het volledige stuk. De lunch gaat ietwat tussendoor en dan, om 14.00 uur: Generale Repetitie. De laatste puntje op de i. De patat is er al vroeg en wordt half koud verorberd, waarna iedereen om 16.30 uur klaarstaat voor de uitvoering van “Voor de mooiste”, een musical van twee uur, met vijftien liedjes, snelle changementen en kledingwissels. En wat voor uitvoering!! De eerste liep geweldig, de tweede, om 20.00 uur, was bijna perfect. Beide keren de zaal vol met een met stomheid geslagen publiek. Dat dit kan in zo’n korte tijd! Dat is topsport tijdens het GTW.  Iedereen die meegedaan heeft, nogmaals bedankt voor alle plezier en hard werken. Volgend jaar weer!

Frans Scholten

• Veilig Honk 2017