Home > Verhaal > Uitwisseling Frankrijk

Uitwisseling Frankrijk

Wat is het toch iedere keer weer leuk om onze leerlingen in Frankrijk mee te maken. Je ziet ze groeien!

Eerst zijn ze heel voorzichtig en ook verlegen. Ze vinden het heel spannend om te zien bij welk gezin en welke uitwisselingspartner ze terecht komen. Natuurlijk ook best eng. Voor het eerst in je eentje van huis, misschien snappen die ouders wel helemaal niets van je. Na de eerste gezamenlijke maaltijd die we bij aankomst aangeboden krijgen gaan ze voor het eerst mee naar huis. De volgende ochtend, als we weer verzamelen op het collège komen alle verhalen natuurlijk. Alles gaat zo anders in die gezinnen. Maar in de loop van de week is het ijs gebroken en praten ze er op los, soms wat gebrekkig Frans en Engels door elkaar, maar op het eind van de week is hun Frans veel beter geworden. Vaak zonder dat ze dat zelf in de gaten hebben overigens. Ook hebben we altijd een aantal workhops op school. De laatste dag zijn ze de hele dag in het gastgezin en ondernemen allemaal verschillende dingen. De leerlingen vinden het altijd indrukwekkend.

Tijdens de terugreis in de bus kan iedereen lekker herinneringen ophalen. We komen terug als groep, en dan moeten we een paar maanden wachten voor de Franse leerlingen bij ons komen. Altijd een hele leuke week. Wij proberen er natuurlijk een zo leuk mogelijke tijd van te maken. Als het lukt eindigen we met een slotfeest, en dan gaan ze weer naar huis. Een enkele traan en soms ook een beetje opluchting. Het is en blijft een leuke en soms inspannende taak om een hele week iemand in huis te hebben.

Hoe dan ook, het is een zeer leerzame ervaring.

Pauline de Jager
Docent Frans