Home > Verhaal > Uitwisseling Burlington 2019

Uitwisseling Burlington 2019

Na een lange tijd wachten was het 5 oktober eindelijk zover: we gingen op uitwisseling naar Canada.
Met een groep van 8 mensen, waarvan 7 leerlingen en 1 docent, stapten we in het vliegtuig op weg naar dit prachtige land. Eenmaal aangekomen op Toronto Pearson Airport, werden we vervoerd naar Burlington. Na een uurtje rijden werden we opgewacht bij de Cityhall van Burlington door een grote groep mensen, waaronder de gastgezinnen waarin we deze 10 dagen zouden verblijven en de burgemeester van Burlington. Dit was het begin van 10 bijzondere en vooral ook hele drukke dagen.
Het eerste weekend hadden we tijd om met onze gastgezinnen door te brengen, er was niets gepland. Dit heb ik de eerste dag ook gedaan. Ik heb met mijn gastgezin de eerste dag geluncht aan het water en voelde mij hier eigenlijk gelijk op mijn gemak. Op diezelfde dag hebben we ook nog met het gastgezin gewandeld door de Royal Botanical Gardens, om mij nog een beetje wakker te houden aangezien ik heel erg last had van de jetlag.
De tweede dag hadden we besloten om met de hele groep naar de Halloween Haunt van Canada’s Wonderland te gaan om elkaar beter te leren kennen.
De derde dag hadden we wel een programma; we gingen namelijk naar het Warplane Museum, waar we de hele ochtend een rondleiding kregen en leerden over het leven in de oorlog. In de middag gingen we met de hele groep naar de McMaster University om daar een teambuilding activiteit te doen. Vervolgens gingen we hier met de hele groep klimmen.
De 4e dag was voor iedereen anders; we gingen namelijk met onze uitwisselingsstudent naar school. Ik heb die dag geen andere mensen uit de groep gezien, doordat mijn uitwisselingsstudent naar een andere school gaat dan de anderen. Ik was dan ook de enige die een schooluniform moest dragen, dit was echt iets heel anders dan ik gewend was. Iedereen op school was heel aardig tegen me en ze waren allemaal nieuwsgierig waar ik vandaan kwam en hoe het hier in Nederland is. Dit is iets wat ik wel vaker tegenkwam: iedereen is heel nieuwsgierig en vooral heel aardig en beleefd. Dit is ook iets waar Canadezen om bekend staan.
De vijfde dag gingen we naar Toronto met de trein. Deze dag was een hele drukke en lange dag, maar ook wel een van de leukste.  We hebben hier de CN tower, Ripley’s aquarium, een parlementsgebouw, de Art Gallery of Toronto en een groot winkelcentrum bezocht. Hiervan was de CN tower mijn favoriet, door het prachtige uitzicht over de stad.
De zesde dag hadden we tijd om te werken aan onze soldierprofiles, dit is een project waarbij we het leven van een soldaat die gestorven is in WW2 ‘een gezicht gaven’ door informatie over hen te verzamelen. De uitwisseling wordt georganiseerd door de gemeente, omdat Burlington de tweelingstad van Apeldoorn is. De Canadese uitwisselingsstudenten komen rond 4 en 5 mei ook naar ons toe, zodat ze het jubileum van 75 jaar bevrijding mee kunnen maken.
De volgende dag gingen we naar Niagara Falls, de prachtige wereldberoemde watervallen. Na deze excursie was het tijd om afscheid te nemen van een deel van de groep, die naar een huisje gingen om Thanksgiving te vieren met hun familie. Met de rest van de groep hadden we afgesproken om ’s avonds te gaan poolen in een poolbar. En na deze avond hadden we allemaal een weekend tijd om Thanksgiving te vieren met ons gastgezin.
De zaterdag van het thanksgivingweekend ben ik samen met mijn uitwisselingsstudent en haar zusje naar Toronto gegaan om te shoppen. De dag hierna stond het familiediner gepland, dit was heel bijzonder om mee te maken. Het eten was heel anders dan ik gewend ben, met kalkoen en pompoentaart. En voordat we gingen eten vertelden we allemaal waar we dankbaar voor waren.
En hierna was het de laatste dag en kwam er een einde aan dit fantastische avontuur waar ik heel veel nieuwe mensen heb leren kennen en heel veel nieuwe dingen heb geleerd. We namen afscheid van de groep en van onze gastgezinnen en stapten weer in de auto naar het vliegtuig.
Ik kan niet wachten tot ik weer terug ben in dit prachtige land, zodat ik mijn gastgezin weer op kan zoeken. Gelukkig komen onze uitwisselingsstudenten in eind april naar ons toe, zodat wij ze Nederland kunnen laten zien. Ik hoop dat wij ze hier net zo’n mooie tijd kunnen geven als wij in Canada gehad hebben!