Leerlingen uit jaarlaag vijf werkten aan een bijzondere lesmodule, ontwikkeld door CODA Apeldoorn, over vrijheid, uitsluiting en vriendschap. Een onderwerp dat niet alleen gaat over WOII maar juist ook over het heden. 80 jaar vrijheid stond centraal tijdens de Geo Future School driedaagse die plaatsvond van 12 tot 15 november 2024.
Licht op de schaduwkant
Op dinsdag was er een spelshow in CODA. De leerlingen ondervonden aan den lijve wat uitsluiting met je doet en hoe snel je in de fuik van “fakenews” stapt.
Kleur bekennen
Woensdag onderzochten de leerlingen een levensgeschiedenis van een inwoner van Apeldoorn tijdens WOII onderzoeken. Dit werd gedaan aan de hand van archiefstukken, brieven en foto’s. Op deze manier werd het beeld van deze persoon letterlijk en figuurlijk ingekleurd. Tenslotte schreven zij en brief; zouden huidige leerlingen bevriend kunnen raken met “hun” personage?
Bezoek aan Herinneringscentrum
Donderdag bezochten we Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch en Ereveld Loenen. Leerlingen leerden dat in de nacht van 21 op 22 januari 1943 bijna 1400 Joodse patiënten en verplegend personeel afgevoerd en vermoord werden in Auschwitz. Op het Ereveld in Loenen leerden de leerlingen wat oorlogsslachtoffer zijn eigenlijk inhield. Ook hier werd het verleden (WOII) gekoppeld aan het heden (Nederlandse militairen die omgekomen zijn in missies over de gehele wereld).
Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch
Nationaal Ereveld Loenen | Oorlogsgravenstichting
Ambassadeurs van de vrijheid
Het was een interessante en zeer enerverende module. Het krijgt overigens nog een vervolg. In februari mogen twee leerlingen van onze school, samen met de burgemeester van Apeldoorn en leerlingen van andere Apeldoornse scholen, naar Auschwitz. Deze twee leerlingen zullen ook “ambassadeur van de vrijheid” worden namens onze school en zij zullen een verhaal voorlezen in de Grote Kerk te Apeldoorn op 4 mei 2025.